Een enkele keer gaan we plantaardig op herhaling, soms onbewust. Maar ook dit keer viel er weer veel vegan te genieten in Lissabon.
Als u nu denkt: die zitten op vakantie alleen maar koffie te leuten, gebak naar binnen te werken en lekker te eten. Tja, we doen wel méér dan dat. Maar het is ook leuk om nieuwe dingen te ontdekken. En eten moeten we toch. Ondertussen heb ik toch maar een fotomap voor Vegan Portugal gemaakt:

Eerder zijn ook Porto en Madeira zijn de revue gepasseerd. Wat me op veel plaatsen opviel: plantaardig geldt voor het eten, maar in veel zaken zie je al dan niet vergeelde kunststof plantjes. Voelt een beetje als tegenstelling. Soit. De recensies. De vlaggetjes verwijzen naar de herkomst van de keuken, een 🌱 betekent dat het etablissement alleen maar vegan gerechten serveert. En een ☕️ is toegevoegd voor zaken waar ook… enfin, het wijst zichzelf.
🇵🇹🌱 Alfarobba – vegan lunchen

Alfarobba (Portugees voor Johannesbroodboom) is een vegan dagzaak met een keuzebuffet voor de lunch en lekkere zoete en hartige hapjes. Er is ook soep. De zeer vriendelijke dame deed haar best alles uit te leggen. Zelf ben ik niet zo dol op zwarte bonen en op zoete aardappel, maar ze heeft me verrast, want beiden vond ik lekker. Manlief wilde wat zoets en koos een muffin – maar dan anders. Niet gebakken, maar rauw: van dadels en noten en gevuld met pompoen. Buiten verwachting, erg lekker.
🇵🇹🌱 Vegan Junkies – vette hap

Hier bleken we dus al eens geweest te zijn en ik had er al over geschreven op Happy Cow, toen nog zonder foto. En weer liep ik tegen De Vegetarische Slager aan. Kort samengevat: heerlijk broodje worst (ik vermoed de rookworst van DVS). De friet was berezout en geheel in stijl met de aard van het etablissement plakte het tafeltje.
🇵🇹☕️ Numa – lunchen op niveau

Omdat een goeie vegan croissant niet evident is, en eentje van spelt en quinoa al helemaal niet, Numa Cafe op herhaling. Een hele mooie zaak waar veel verschillend volk op af komt. Koffie is van de soort ‘specialty coffee’n erg lekker. En het croissantje smaakte ook heerlijk.
🇵🇹☕️🌱 Veganeats Caffe

Weer een leuke vondst uit Happy Cow: Veganeats Caffe (spelling is van hen). Nee, vegans staan niet op het menu. Op het eerste gezicht zag het er wat armoedig uit. Een superlieve dame legde graag uit wat ze allemaal bakten. Het was een a-typische zaak. Waar je meestal bananenbrood e.d. in cakevorm krijgt waren het hier ronde taartvormen. Echt superlekker. De koffie is zozolala (daarvoor ga je beter naar andere zaken) en toen we weggingen waren de pastei’s met eigengemaakte ’tonijn’ klaar en die wilde ik echt proeven. Ook al zo lekker.
🌎☕️🌱 Honest Beans – bloemkool-brownie

U leest het goed: een brownie van bloemkool. Bij Honest Beans (de koffie- annex ontbijtkelder van Honest Greens – in dit geval aan de Avenida) zijn alle zoetigheden plantaardig, vrij van gluten en geraffineerde suikers. En zo zat ik aan een goeie bak flat white met havermelk met daarbij een groentehapje in de vorm van een bloemkool-mocha brownie.
🇻🇳🇹🇭 Street Chow – heerlijke massaman curry

We liepen tegen Street Chow (‘Born in Asia, made in Lisbon‘) aan en ik zag meteen wat vegan gerechten op het menu. Per ongeluk had ik de verse Vietnamese springroll, maar het was bepaald geen misser. Wel zuinig met de verse kruiden (één blaadje) maar lekkere dipsausjes. Als hoofdgerecht at ik één van de lekkerste massaman curry’s ooit. Bekijk em hier. Leuke queer ober met mooie nagellak. Maar die stond natuurlijk niet op het menu.
🇮🇹 Mú – zalig ijsje

Bij Mú maken ze zalige gelato Italiano. Bij het roomijs is één vegan smaak verkrijgbaar maar die is meteen zo lekker dat het geen straf is om die elke keer te bestellen: iets met pinda’s en stukjes gevriesdroogd rood fruit. Kies daarbij één van de sorbetsmaken (kibano van kiwi en banaan was heerlijk) en je hebt genoeg aan een pequeno (kleintje). Er is ook suikervrij en glutenvrij ijs.
🇮🇳🇳🇵 New Himalaia – vegan kaas-naan

Nieuwsgierig geworden door de recensies op Happy Cow togen we naar New Himalaia in het ietwat toeristische gedeelte van de stad. Nepalese restaurants en winkels vind je echt overal in Lissabon. Binnen: twee televisieschermen: eentje met dans & muziek en eentje met voetbal. Beiden met net genoeg geluid om te horen. Het eten dan: er is een aparte (beperkte) vegan kaart met naan als voorgerecht. Beetje vreemd, maar de naan met vegan kaas en paddestoelen was erg lekker. Minder enthousiast was ik over de massala. Ik herkende de plantaardige kip uit de Aziatische supermarkt en die wordt erg sponzig. Bovendien was het niet echt stevig gekruid zoals je mag verwachten.
🇵🇹🌱 A Minha Avó – vegan Portugese keuken

Bij A Minha Avó (Mijn grootmoeder) maken ze plantaardige versies van traditionele Portugese gerechten. Nu waren we nieuwsgierig geworden na het zien van een filmpje waarbij de dooier van hun vegan versie van een gebakken eitje werd doorgesneden. Het ‘eigeel’ liep langzaam weg. Het bleek iets groter dan een kwarteleitje, het eiwit was overtuigend, maar de smaak kwam voornamelijk van het Indiase zwarte zout kala manak. waardoor het namaakeitje meteen loeizout smaakte. Gelukkig waren de ‘vleeskroketjes’ overheerlijk.
🇵🇹🌱 Green Beans – bladerdeeghapjes

Wij vroegen ons af hoe zo’n klein bio-levensmiddelenzaakje annex koffietentje kan overleven. Het bladerdeeghapje met vlees- en kaasvervanger was om je vingers erbij op te vreten. Ook het zoete gebakje met banketbakkersoom was lekker. Alleen de koffie was op zijn Portugees. Daar moet je van houden: slap bakkie, te veel schuim en helemaal bedekt met cacaopoeder.
🇵🇹☕️🌱 Pequeno – klein maar fijn

Pequeno Café e Bistrô is een kleine vegan bistro en één van de eettentjes in de schil rond de Mercado de Arroios (een ronde markthal). Je kan er vanuit de markthal komen of direct via de buitenkant. Even de pluspunten: goeie koffie, eigen gebrouwde kombucha, heerlijke zuurdesem-toasts, soep, koek, etcetera. Een ‘moetje’.
🇳🇱 Potato Project – voor de aardappelliefhebber

Voor degenen die ontwenningsverschijnselen krijgen na een weekje over de grens is er Potato Project in hartje Lissabon. Heerlijke friet/patat van Hollandse aardappelen, met vaderlandse sausjes, waaronder ook een vegan truffelmayonaise. Alleen maar friet, meer niet.