Vegan Aziatisch in Rotterdam e.o.

Tijd voor vegan Aziatische toppers in de Rotterdam e.o.: Moluks, Indonesisch, Vietnamees, Chinees en Maleisisch.

🇭🇰 De Oude Plek: traditioneel Chinees, maar zonder vlees

Schrijven over vegan in Rotterdam en De Oude Plek overslaan, dat kan niet. Hoe vaak we daar wel niet gegeten hebben… maar een foto maken? Ho maar. Dat moeten we nog een keer goed maken.

Bij De Oude Plek vind je alle gerechten die je bij een traditioneel Chinees-Indisch restaurant kunt krijgen maar dan vegetarisch en veganistisch. Het restaurant is gelegen in een kleine winkelstrip ergens in Lombardijen. Het functioneert ook als de ‘buurtchinees’ en behoort als zodanig ook tot het Immaterieel Erfgoed waartoe de Chinees-Indische eetcultuur toe wordt gerekend.

Eerder schreef ik al een Zeer Kort Verhaal over De Oude Plek, lees het hier.

Moluks: Sana Sini

Bij gebrek aan emoji van de Molukse vlag, een noodgreep. Want ik kan het niet maken de Indonesische vlag te hijsen bij dit sympathieke Molukse restaurant, en één van de weinige in Nederland: Sana Sini. Niet vreemd dat Moluks eten lijkt op wat wij kennen van de Indonesische keuken. Wat opviel: de nasi kuning was niet knalgeel zoals je in zoveel waroengs of toko’s ziet. Liever dit dan dat ik er mijn zonnebril bij moet opzetten. We gaan zeker nog eens terug.

🇮🇩 Indonesisch in Den Haag & Rotterdam

🇮🇩🇳🇱 Eten wat de pot schaft bij Ap Halen

Dat ik nog niet eerder wat schreef over het Rotterdamse fenomeen Ap Halen die met zijn Nonja de sterren van de hemel kookt in Rotterdam Delfshaven, is wel een kleine schande te noemen. Ik kan er lang en breed over lullen, maar je hebt weinig keuzes: klein, middel of groot. En vlees, vis of vega. Ap kookt Indisch, en dat is wat anders dan Indonesisch. Voor de buitenstaander lijkt het er wel op natuurlijk, maar de Hollandse en Indonesische keukens hebben elkaar natuurlijk wel beïnvloed in de loop der eeuwen.

Enfin, je kan meenemen of als er plek is plaatsnemen aan de ronde tafel. Je eet wat de pot schaft. Open het deksel en ruik de kruiden en specerijen en weet dat het goed zit.

🇮🇩 Geen concessies bij Warung Padung Lapek

‘We doen geen concessies’ was het kordate antwoord van de bediening op hun vraag of we pikant eten aan zouden kunnen. En terecht, want concessies doen de rijke smaak te kort. In Warung Padung Lapek kookt men Sumatraans leerde ik in de Gault Millau. Ik had de vegan nasi Padang en alle gerechtjes waren heerlijk. En ik ben wel wat pit gewend, dus op een loopneusje na, was de pittigheid goed te doen. Eén van de betere Indonesische restaurants wat mij betreft. Het feit dat de zaak ’s middags al vol zat met Indonesische mensen zegt al veel.

🇮🇩 Opgewarmd bij Toko Frederik

Toko Fredrik dankt de naam aan de locatie aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Het is zo’n restaurant waar al heel veel op voorhand is klaargemaakt, uit de vitrine opgeschept en in de magnetron weer opgewarmd. Niet heel slecht, maar als je de vorige drie hebt geproefd, dan weet je genoeg.

🇮🇩 Kiezen uit de vitrine bij Waroeng EmJay

Ook bij Waroeng EmJay aan de Diergaardensingel in Rotterdam kies je uit de vitrine en worden de gerechten opgewarmd in de magnetron. Maar… wat mij betreft – ondanks de knalgroene en -gele rijst – wel een hele smakelijke opgewarmde maaltijd. Je kiest zelf welke groenten en vlees of vega bijgerechtjes je wilt. De aubergine is heerlijk en probeer ook eens de Tempe Mendoan als voor- of bijgerecht.

🇲🇾 Jian Bing & meer lekkers bij Kampong Express

Maleisisch is natuurlijk niet hetzelfde als Indonesisch, al maakt Maleisië wel deel uit van dezelfde archipel. Maar de Maleisische keuken is sterk beïnvloed door bijvoorbeeld de Chinese en de Indiase keuken. En dus weet je niet altijd wat je proeft bij Kampong Express in de zijstraat van de Rotterdamse Kruiskade.

Dat is zeker niet lullig bedoeld, integendeel! Hun specialiteit is een gevulde pannenkoek (de Jian Bing) die op verzoek geheel vegan te maken is. En er staat nog veel meer vegan lekkers op de kaart zoals onder andere dumplings en curry’s/ Één keer eten bij Kampong Expres volstaat niet. Het is een klein zaakje, maar de keuken is groots en heerlijk, echt een aanrader.

🇹🇼 Vegan sushi en meer bij Nori

Met Vegan Nori in de Pannekoekstraat is wat vreemds aan de hand. Op Happy Cow lees je alléén maar juichende recensies. Dat zal wel komen omdat alles vegan is bij Nori. Ik ben vergeten wat ik precies heb besteld, wat me nog wel bij staat was dat het te veel was. Ik heb het allemaal opgegeten zoals een goed opgevoede jongen betaamt, maar het was op het randje.

Het was ook lekker, en de bediening was zeer aangenaam, vriendelijk. Ik herkende speck van de vegetarische slager, en die is lekker, maar misschien kwam het bij te veel gerechtjes terug, zodat het een beetje ging tegenstaan. Ik raad Nori zeker aan, en ik zal er ook zeker nog eens wat gaan eten en dan bestel ik wat anders. Want het is meer dan sushi en sashimi wat de pot schaft.

🌏 Vegan Aziatisch snacken bij Daily Fresh in Wunderbar

Ik had wat goed te maken, want volgens Kim Chieuw was ik de beste vergeten; Daily Fresh in Wunderbar (of Worm – Joost mag het weten. In ieder geval, de keuze is reuze. Het werd na een drukke werkdag afhaal. Manlief op pad gestuurd voor sushi en gyoza, en hij nam nog dumplings mee ook (zie foto). De eerstvolgende gelegenheid neem ik nichtje Mejin mee, want die weet hier ook wel raad mee. Zeker de moeite waard, en regelrecht uit de keuken nog lekkerder vermoed ik zo. Tip: ga je afhalen, neem je eigen bakjes mee, want €1,- per wegwerpbakje gaat in de papieren lopen.

🇨🇳 Shanghai Papa: typhoon shelter tofu

Een mens moet soms zondigen, want de typhoon shelter tofu is té lekker en dan moet ik maar een keertje wegkijken bij het met ei bereide beslag. Deze tofu is goddelijk. Zorg wel dat als je tafelpartner later naast je in bed kruipt, deze óók een paar hapjes neemt. Anders raakt die bedwelmd of doet geen oog dicht van de knoflooklucht.

Shanghai Papa heeft ook een vegan dim sum platter, daar valt nog wel wat meer variatie in aan te brengen, maar smaakt zeker niet verkeerd.

🇻🇳 Banh Xeo Chay bij MeMe

Net naast Zuidplein vind je MeMe, een Vietnamees restaurant waar je er zo op het oog meer van hebt. Maar bij MeMe gebruikt men ook tempeh, een ingrediënt dat we kennen uit de Indonesische (en later ook de Surinaamse) keuken. Je moet ervan houden, en het is een welkome aanvulling op de eeuwige excuus-tofu.. Al moet ik meteen bekennen dat ik tofu steeds beter leer waarderen.

MeMe serveert ook nog eens Banh Xeo, de Vietnamese gevulde crepe. Tot zover het doorsneegehalte van MeMe. Lekker!

Geef een reactie