3 x Nieuwjaar

Gepubliceerd op 0 reacties 1 minuten leestijd 135 x bekeken

Chinese New Year

Chinees nieuwjaar wordt overal ter wereld gevierd waar Chinezen wonen. In Phnom Penh, maar ook in Rotterdam. Cambodjanen vieren 3 keer nieuwjaar: op 1 januari, daarna Chinees nieuwjaar, en halverwege april wordt ook het Khmer nieuwjaar gevierd. Vooral de laatste twee ontwrichten het openbare leven. Men trekt naar familie in de provincie om te vieren. Met name rond Khmer nieuwjaar is Phnom Penh uitgestorven. Op de expats na dan.

(film werkt alleen als je flash hebt geïnstalleerd)

In Rotterdam wordt het Chinees nieuwjaar dit jaar op 5 februari gevierd (klik hier voor het programma). Een hele dag feest op en rond de West-Kruiskade, compleet met traditionele dansen. Zie op het filmpje hierboven hoe het er in Phnom Penh aan toegaat. Daar huurt elk zichzelf respecterend Chinees bedrijf dansers in om hun zaak te zegenen. Je ziet dan een week lang open vrachtwagens met felgekleurd uitgedoste dansers rondrijden.

In Rotterdam vond in 2012 voor het eerst het Chinees lichtfestival plaats, dat viel iets eerder dan het Chinees Nieuwjaar:

China Light FestivalChina LightChina LightChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light Festival
China Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light Festival
China Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light Festival
China Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light FestivalChina Light Festival

 

 

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.