Chinees Nieuwjaar in aantocht

Gepubliceerd op 1 reactie 2 minuten leestijd 695 x bekeken

Terwijl men hier de eerste voorbereidingen voor Chinees Nieuwjaar treft, bereid ik me voor op de komst van een vriend uit Amsterdam die voor het eerst Cambodja bezoekt.

Chinees Nieuwjaar

Op 28 januari wordt dit Jaar Chinees Nieuwjaar gevierd. En het duurt maar liefst drie dagen (zie Wikipedia voor achtergronden). Maar er gaat wel wat aan vooraf, en dat gebeurt nu al. Want op verschillende plekken in de stad zie je mensen papiertjes en andere spullen verbranden. Het zijn voornamelijk Chinezen die dit doen.

Cambodjanen hebben over officiële vrije dagen weinig te klagen, zie hier een overzicht van alle nationale feestdagen en religieuze feestdagen.

Het nieuwe jaar moet schoon begonnen worden en dus verbrandt men oude papieren en andere zaken. Ik vermoed (wat ik zie) dat het zaken zijn die geofferd werden in de huistempeltjes.

Chinese New Year - Cambodia
2013 was het Jaar van de Slang

Mensen die ‘gedeeltelijk’ Chinees zijn – en dat kan ver terug gaan – maken hun huis grondig schoon.

Als het feest echt losbarst dan zie je bij de Chinese ondernemers de dansgroepen verschijnen. Die worden in open vrachtwagens van zaak naar zaak gereden en luiden met dans en veel kabaal het nieuwe jaar in: het jaar van de haan.

Onderweg in de tuktuk zie je nu veel biggen, in of op allerlei vervoermiddelen. Op weg zijn naar hun eindbestemming: als gelakte big op de markt.

Chinese New Year - Cambodia

Klik hier voor alle foto’s van Chinees Nieuwjaar in Phnom Penh 2013. 

Bezoek uit Proteh Hollang

Altijd leuk als mensen enthousiast worden en naar Cambodja (Proteh Kampuchea) komen. Dit keer een goede vriend uit Amsterdam die twee weken hierheen komt. Het wordt passen en meten, maar zo kan ik hem wat van het land laten zien, én ik kom ergens waar ik nog niet was geweest maar wel altijd al had willen zien: Battambang.

En ik kan het combineren met een bijeenkomst met mensen van de BC – National MSM & TG Network Cambodia – waarvan een aantal sleutelfiguren in Battambang woont.

Dan kan ik ook Kim Touch bezoeken in haar zaak, waar ze al lhbti’s (meest transvrouwen) de kans geeft werkervaring op te doen in haar schoonheidssalon en hen tevens een slaapplek biedt.

Na Battambang rijden we naar Siem Reap waar ik al een paar keer eerder was, maar nu opnieuw Angkor Wat ga zien. Als het even kan ga ik op bezoek bij een Nederlandse ondernemer om te kijken hoe hij zijn sociaal ondernemerschap in de praktijk brengt.

Maar eerst naar het strand in Sihanoukville, of Kampong Saom zoals de Khmer het noemen. Dan moet ik eerst nog 3 dagen verkassen, want waar ik nu verblijf was enkele dagen volgeboekt (dat wist ik op voorhand). Ook wel praktisch, verblijf ik in ieder geval op dezelfde plek als de bezoeker uit Nederland. Wel zo praktisch.

Het vergt allemaal wat planwerk, maar dan heb je ook wat 😉

[wysija_form id=”1″]

 

 

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
  • Ton de Coster
    22 januari 2017

    Die Chinezen toch! Het nieuwe jaar schoon beginnen en dus oude papieren verbranden. Zou dat een oplossing zijn voor de gestaag groeiende stapels kranten, die ik nog een keer wil doorbladeren om artikelen uit te knippen?
    Kranten verbranden? Eerlijk gezegd gruw ik bij die gedachte.

    P.S. Associaties: brand – de rode haan – het Jaar van de Haan…