1 december – Wereld Aids Dag

1 december – Wereld Aids Dag
Image by mohamed Hassan from Pixabay

Vandaag is het Wereld Aids Dag. Door het hele land zijn bijeenkomsten om de mensen te gedenken die aan aids zijn overleden of om solidariteit te betuigen met mensen die leven met hiv of aids.

Er is elk jaar rond 1 december veel aandacht voor hiv/aids, gelukkig maar, want van de recente cijfers wordt niemand vrolijk.

De categoriën die ik aan dit bericht heb toegevoegd zeggen genoeg. Het heeft ook alles met mezelf te maken. Ik vond op de pagina van de afdeling Brabant van de Hiv Vereniging een toepasselijke tekst, althans, ik vond het wel treffend uitleggen hoe het komt dat mensen soms risico’s nemen. Natuurlijk meestal niet bewust om zichzelf iets aan te doen, maar mensen blijven nou eenmaal mensen:

‘Als ik vandaag zou horen dat ik seropositief was zou ik liever meteen dood gaan want iedereen komt er dan achter dat ik iets fouts heb gedaan.’ Ik vond fout niet het juiste woord, stupide leek me beter. Het is stupide om iets te doen dat ernstige gevolgen kan hebben terwijl het makkelijk te voorkomen is. Het is veel praktischer geen stupide dingen te doen in het leven. Maar we roken, we eten frikandellen en rijden door het rode licht. Soms zijn de gevolgen van zo’n stupiditeit buiten alle proporties. Toch krijgt iemand die aan longkanker overlijdt niet te horen dat het zijn eigen schuld is, en wanneer iemand dodelijk verongelukt is het verdriet niet minder door de wetenschap dat hij niet had opgelet.

Bekijk ook eens (voor wie het gemist heeft) de uitzending van De Wereld Draait Door van 29 november, waarin Oscar Hammerstein en oud-fotomodel Edwin Lagerwaard vertellen over hun leven met hiv. Je kunt hier de hele uizending bekijken (ook leuk), maar als je wat naar beneden schuift, kan je de onderdelen apart bekijken.

Eindhoven

Gisteren zag ik dat iemand op het forum van de Hiv Vereniging een oproep had gedaan om in Eindhoven iets gezelligs te organiseren voor seropositieven onder elkaar op Wereld Aids Dag. Leuk, dacht ik, lekker dischtbij. Ik werd al moe toen ik het programma zag: 14.00 uur bowlen; 16.00 uur paintballen; 18.00 uur eten; 22.00 uur stappen. Het zal wel een jongen zijn die geen last heeft van energieverlies of iets dergelijks. Dat ga ik dus maar niet doen vandaag.

Art Bag

Kunsttas

Hier vind je meer informatie over de Art Bag, een project om geld op te halen voor aidsprojecten. Op de webstek van de Hiv Vereniging staat een uitgebreide agenda voor vandaag (kijk in het rechtermenu). Ook inonze regio is een speciale stichting actief die geld inzamelt voor projecten in het buitenland: Stichting Aidscare. En dan ga ik nu maar eens een categorie ‘hiv/aids’ toevoegen en alle artikelen met dit onderwerp daar onder zetten.

Geef een reactie