Wim van de Donk geïnstalleerd als Commissaris van de Koningin

Wim van de Donk is vandaag door het Veghelse gilde binnengehaald als de nieuwe Commissaris der Koningin (CdK) voor Noord-Brabant. Daarna volgde een speciale Proviniale Statenvergadering en tot slot een receptie.

Wim van de Donk binnengehaald door Gilde

Ik verstond niet helemaal goed of de CdK nu trouw moest zweren aan ‘god, koningin en vaderland’, of dat de gildevoorman voor zijn eigen gilde sprak. Het was weer een brrr-moment. Folklore hoort erbij, maar laat god a.u.b. buiten dit soort wereldlijk-bestuurlijke zaken.

De voorzittershamer

Wim van de Donk

Maar goed. Wim van de Donk kan eindelijk aan de slag. Weer enkele toespraken. Eerst de vicevoorzitter van PS, Wim Thuis en daarna de vice-CdK Paul Rüpp. De laatste speecht erg goed en geestig. Hij haalde het boek (dat ook op mijn verlanglijstje staat) van Russel Shorto – ‘Nieuw Amsterdam, eiland in het hart van de wereld’ aan. Hierin wordt ook de rol van een verre voorvader van Van de Donk beschreven. Je moet er maar opkomen.

Hierboven v.l.n.r. Paul Rüpp die toekijkt hoe Wim van de Donk één van zijn voorgangers – Dries van Agt – begroet. Foto onder: De ene Wim overhandigt de andere de voorzittershamer. Later kreeg hij eer ook eentje voor de Gedeputeerde Statenvergaderingen, ook dáár is de CdK voorzitter. En blijkbaar met een eigen hamer.

Dries van Agt

Bij de receptie was het een drukte van belang. In de rij stond ik voor enkele oud-dorpsgenoten van de CdK die met veel liefde over hem spraken. Ze hadden nog altijd contact met hem. Toen ze vroegen wat ik deed en weer later vanw elke partij bleken ze beiden SP te stemmen. De wereld is klein.

Later de toespraak van de CdK op dit blog. De opnamen zijn te lang voor youtube… Dat wordt plakken en knippen.