Verkiezingen in Cambodja

Verkiezingen in Cambodja

De parlementsverkiezingen in Cambodja staan nu echt voor de deur. Al Jazeera wist een hoge functionaris voor de camera te krijgen. De man kreeg ter plekke last van geheugenverlies. Ik deel de video hier kort met een kleine observatie.

Verkiezingen voor nep-parlement

Erg lang ga ik niet uitweiden, maar lees anders eerst even mijn laatste blog over de situatie in Cambodja. Niet veel journalisten vragen door en bereiden hun werk zo goed voor door middel van gedegen onderzoek. Maar Mary Ann Jolley deed dat wel:

(nep-) Steun kopen

Misschien schreef ik het al eerder, maar gisteren verbaasde ik me toch weer toen ik een (voor Cambodja) nachtelijk berichtje ontving: een foto van een vriend van me, verklaard tegenstander van het regime. Hij was op een verkiezingsmanifestatie en droeg een t-shirt van Hun Sen’s CPP (Cambodian Peoples Party).

Hij voelde al nattigheid, en hoewel ik het hem niet moeilijker wilde maken dan nodig, kon ik het niet helemaal laten. Ik vroeg hem hoeveel ze hem hadden betaald om in dat shirt te lopen. Het antwoord was: 50.000 Riel (omgerekend ruim € 12,-), gewone partijleden kregen slechts 20.000 Riel.

Al eerder vertelde hij me dat de heersende partij hem en zijn moeder regelmatig benaderde om lid te worden. En telkens met de belofte van perspectief op een goed betaalde baan. Geen idee hoe ze dat waar kunnen maken, maar allicht zijn veel mensen goedgelovig. Maar toen paaien niet hielp, was men niet te beroerd om de armensteun in te trekken.

Ik zal nooit zeker weten of hij niet toch is gezwicht. Het enige wat ik altijd heb gedaan is hem een spiegel voorhouden. Hoe staat hij erop als het straks gedaan is met de dictatuur? Door zelf te werken heeft hij die paar zakken rijst en conservenblikken die al over de datum zijn helemaal niet nodig. Verder ga ik niet, immers ik leef daar niet en ik kan me er geen voorstelling van maken hoe het is onder zulke druk te leven.

Een beetje naïef vroeg hij zich af waarom de CPP eigenlijk zo zichtbaar wilde zijn op straat. De belangrijkste oppositiepartij was toch al verboden en de leiders gevlucht of zaten gevangen? Na mijn uitleg dat het de sterke man er alles aan gelegen is om een hoge opkomst te verkrijgen – minder dan 50% zou uitgelegd worden als verraad en vernedering. Hij verzekerde me dat hij niet van gedachten was veranderd en zeker niet zou gaan stemmen.

Over een paar weken weten we met welke trucs Hun Sen de overwinning weer naar zich toe heeft getrokken. En of de bevolking zo murw is dat ze de uitslag van de ‘verkiezingen’ gelaten over zich heen laten komen.

foto boven: Boeddhistische monniken houden een sit in na de verkiezingen in 2013.

Geef een reactie