Hiv-preventie: PrEP in Cambodja

Op bezoek bij RHAC Clinic voor een gesprek over hiv-preventie: PrEP, PEP, hiv- & soa-testen voor de LHBTI-gemeenschap in Cambodja. (nabrander d.d. 23-02)

Nabrander 23 februari

Toen ik gisteren kort verslag deed aan een deelnemer van het PrEP-project herhaalde weer eens dat zelfs bij RHAC de soa-testen vaak niet voorradig zijn:

I’m still happy to pay for other STI test if they have. But the thing is they don’t have those tests.


Hiv-preventie: PrEP in Cambodja beschikbaar

Ik ben in Siem Reap met een doel, maar helaas konden door verdrietige omstandigheden de geplande afspraken niet doorgaan. Toen ik uit verveling een beetje rondhing op Grindr viel mijn oog op een profielfoto van Bun Han, op zijn profielfoto in bedrijfskleding van RHAC (Reproductive Health Association of Cambodia) naast een bord over PrEP.

Nu ik er toch was, kon ik me misschien maar beter nuttig maken, dus ik vroeg brutaal of ik langs kon komen voor een gesprek. Dat kon de andere dag en zo geschiedde.

PrEP in Cambodia - Khmer

Voor Engelstalige versie, klik hier.

Hiv-preventie heeft een nieuwe dimensie gekregen met de komst van PrEP. Verrassend is dat vrij snel ook in Cambodja uitgerold. Zelfs in Siem Reap. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Zo vertelde een kennis van me dat hij inmiddels aan de PrEP was, maar dat het schortte aan de daarbij horende medische opvolging. De laatste keer dat ik hem hierover sprak was hij erg onzeker maar het had hem wel aan het denken gezet. Met de PrEP als resultaat. Dat doet deze burger weer goed.

Op naar RHAC dus

Hiv-preventie - RHAC

Bun Han bleek het Engels niet zo goed machtig en had daarom collega Vandet (rechts op de foto bovenaan dit blog) gevraagd om aanwezig te zijn.

Om het wat ingewikkelder te maken: Vandet (bachelor in financiële diensten) werkt voor Men’s Health Cambodia (MHC), een gezondheidsorganisatie die zich richt op MSM en transgenders. MHC werkt ook bij RHAC en biedt met geld van het Global Fund de doelgroep MSM en transgenders gratis PrEP en de medische nazorg.

Er is wel een maar. Want PrEP, de hiv-, hepatitis- en syfilis-testen en de controle van de nierfunctie zijn gratis, maar wordt er bijvoorbeeld syfilis geconstateerd dan is de rekening voor de patiënt. En die bedraagt tussen de 8 en 14 US Dollar. Een heel bedrag voor sommige Cambodjanen.

Al met zijn er nu 31 geregistreerde cliënten aan de PrEP in Siem Reap. Of hiermee de verspreiding van hiv een halt wordt toegeroepen is zeer de vraag, maar het is een begin.

SOA-testen?

Nu krijgen mensen die PrEP gebruiken geen volledige SOA-test aangeboden. Wil men die wel, dan moet er betaald worden. Of men wendt zich tot de overheidsklinieken. Daar is echter geen specifiek aanbod voor MSM en transgenders. Vaak vangt men er ook bot omdat de testen niet voorradig zijn.

Dan is nog de vraag of op alles wordt getest. Ik kreeg het niet helder, maar een eerdere ervaring met een kennis die ik naar een testkliniek begeleidde, stemt niet vrolijk. Lees het verhaal ‘Schaamte & snoepjes’ hier terug.

Overigens biedt RHAC ook PEP aan, de pil voor mensen die na onbeschermde hetrisico op hiv-besmetting kan tegengaan, Man-tot-Man legt het uit.

Geef een reactie