Brabant in Europa – dag 2

Beetje achterstallig onderhoud. Donderdag de tweede dag van het werkbezoek aan Brussel met een interessante workshop over Culturele Hoofdstad van Europa.

Europa & Brabant

Het was zonder mijn broodnodige middagrust behoorlijk vermoeiend. Van Brussel doorgereisd naar Gent en per trein terug naar Den Bosch (geen aanrader, het hele OV-traject in bijna 4 uur).

Maar goed, ik was ’s ochtends aan het ontbijt enthousiast gemaakt voor deze workshop, ben dus van klimaat & energie naar Culturele Hoofdstad gehopt. Foto boven toont een bevlogen Jürgen Fischer, programmacoördinator van Ruhr2010, Essen für dass Ruhrgebiet. Hij leerde ons hoe Essen juist vanuit de underdogpositie alle grote Duitse cultuursteden versloeg.

Ruhr2010 versus 2018Brabant

20100408_wbbrussel_workshop_bsch2018

In Duitsland moet eerst een selectie per land gemaakt worden waarna de winnaars van de Bundesländer de strijd aangaan. Probleem was bij Ruhr2010 hetzelfde als bij Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018 (2018Brabant) nu, namelijk dat slechts één stad kandidaat mag zijn, terwijl de hele regio of provincie feitelijk kandidaat is. Voor Noord-Brabant zal ‘s-Hertogenbosch de handtekeningen bij de kruisjes zetten, zoals Wim van de Donk dat telkens zei, maar Brabant gaat er als geheel voor.

Terug naar Essen für dass Ruhrgebiet 2010. Het was fantastisch te horen hoe men er in slaagde om die underdogpositie om te draaien, hoe alle steden betrokken zijn geraakt en hoe men probeert om Ruhr2010 tot een culturele hoofdstad voor alle inwoners te maken. Jürgen Fischer heeft mij in elk geval overtuigd.

Het is onmogelijk om hier even snel alle kenmerken van Ruhr2010 weer te geven, maar kort & bondig: concept van Europa’s nieuwe wereldstad (de agglomeratie telt meer dan 8 miljoen inwoners); ‘verandering door cultuur – cultuur door verandering’; geschiedenis van kolen en staal zichtbaar maken in het landschap; nieuwe  (culturele) functies industriële monumenten; “De cultuurhoofdstad biedt elk wat wils. Van arbeider tot directeur”; Europa motiveren.

Tilburg Textiles

Wat minder overtuigend was de Tilburgse presentatie. Tilburg Textiles is de eerste vingeroefening van wat de opmaat naar 2018Brabant moet worden. Elke stad maakt een programma (Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Den Bosch) dat de verbinding moet gaan leggen met de culturele hoofdstad, en met de regio. Ik miste de bevlogenheid die er bij Ruhr2010 zo vanaf spatte. Maar dat kan nog komen, we staan nog aan het begin.

De SP heeft tegen het traject gestemd om BrabantStad te nomineren voor de culturele hoofdstad van Europa. Sommigen voelen haarfijn onze bezwaren aan. Zo benoemde de Commissaris van de Koningin nadrukkelijk dat het geen cultureel feestje van en voor de elite moest worden, want dan wordt de plank volledig misgeslagen. Waarvan akte.

Ik vind het spannend, ook Brabant is de underdog naast steden als Den Haag en Utrecht. Maar al eerder lieten we Rotterdam en Amsterdam het nakijken (bij het Logistiek Topinstituut, Breda), dus het kan wél.

Of het doorgaat of niet, de activiteiten die in gang gezet zijn, gaan in elk geval door, dus winst is er altijd. En als ik de economen mag geloven betaalt elke in cultuur geïnvesteerde Euro zich dubbel en dwars terug.

Geef een reactie