SP Roze / Zaterdag 2007

SP Roze / Zaterdag 2007

Deze ochtend stond de wekker al op 06.45 uur. Om tien over zes doe ik al geen oog meer dicht en besluit maar op te staan. Roze SP present op Roze Zaterdag.

SP Roze op Roze Zaterdag

Ruim een uur later komt Willy met Bellinda (voorzitter COC Brabant Noordoost). De wagen wordt volgeladen met SP-sponsjes, folders, posters, vlaggen, etcetera. We vertrekken zo vroeg omdat ik om 10.00 uur op het stadhuis verwacht wordt bij de officiële opening door de burgemeester.


V.l.n.r.: mijn eigen persoontje, Paulus Jansen (Tweede Kamer, SP) en  uiterst rechts Willy Lourenssen (gemeenteraad Raalte, SP).

Daarvoor moeten we eerst bij Gonny langs. Die heeft met de SP-afdeling Bergen op Zoom ook het nodige voorwerk gedaan. Allemaal zaken die je  vanuit Den Bosch en Raalte niet kúnt regelen. We worden door de familie hartelijk ontvangen. De spullen worden overgeladen in de bus en met Gonny vertrek ik naar het stadhuis terwijl de rest de kraam gaat inrichten.


Burgemeester Polman spreekt bij de officiële ontvangst.

Cees en ik worden verwelkomd door de burgemeester die toevallig, net als de organisator van het politieke debat, óók Han heet. Zonder ketting had ik hem niet als burgemeester herkend en ik veronderstelde dat het de PvdA-Han was. Niet dus. Na de thee, gebak en toespraakjes vertrekken we naar de kraam. Daar zijn Gonny, Dennis, Remi en Willy druk doende de kraam te versieren. Later komen ook Anneke en Anja van de afdeling de ploeg versterken.


Anne-Lize van der Stoel (deelraad Amsterdam Centrum, VVD)

 


Mathieu Hemelaar (kandidaat Tweede Kamer, GroenLinks)

 


Emine Bozkurt (PvdA, Europees Parlement)


Ciska Joldersma (CDA, Tweede Kamer)


Paulus Jansen (SP, Tweede Kamer)


Frank van Dalen (voorzitter COC Nederland)

In café het Zwijnshoofd vindt een door de lokale PvdA georganiseerd politiek debat plaats. Aanvankelijk was ik gevraagd. Toen Krista niet benaderd was voor het lesbisch emancipatiedebat en er ook steeds meer hogere vertegenwoordigers van andere partijen kwamen hebben we in overleg besloten dat Krista het zou overnemen van mij. Vrijdag kreeg ik een sms-je dat Krista helaas niet kon komen en dat Paulus Jansen het over zou nemen. Achteraf ben ik heel blij dat hij het heeft gedaan.

 

Ik heb mijn mond wel geroerd vanuit de zaal. Belangrijker is dat nu een Tweede Kamerlid van de SP het debat aan is gegaan over homo-emancipatie. Paulus deed het goed. Hij vertelde dat hij er ook wat van op had gestoken wat hij zeker zou gebruiken in de Kamer. Zo zie je maar weer. Dit effect ijlt nog wel wat langer na.


Paulus Jansen (op de voorgrond de leukste deelnemers aan de parade).

En toen ging het even mis. We waren te laat voor de optocht. Met Paulus hebben we de halve stad doorgesjouwd en uiteindelijk konden we het grootste gedeelte van de parade gelukkig nog meelopen met het SP-spandoek ‘Rood voor Roze’. Vorig jaar liep de afdeling Zwolle ook mee. Nu heeft de SP voor het eerst homo-specifiek materiaal laten drukken voor Roze Zaterdag. Ik kan wel zeggen dat onze aanwezigheid positief werd onthaald. Veel mensen langs de kant die de folder aannamen zeiden toch al SP te stemmen.+

Na een uurtje kraam moest ik weer vertrekken naar het Rood-voor-Roze-café. De opkomst was niuet superhoog, maar dat hadden we ook niet verwacht. Wel goede gesprekken gevoerd en mogelijk weer wat geïnteresseerden voor het aanstaande roze netwerk erbij.


Staatssecretaris Van der Knaap van defensie wordt geïnterviewd door Bosschenaar Maino Remmers van de NOS.

Het was al met al een geslaagde dag. We zijn vroeg naar huis gegaan. Iedereen was doodop. Ik heb ook nog nooit zo weinig van de dag zelf meegemaakt. Geen optreden gezien, de informatiemarkt zag ik vanachter onze kraam. Maar het was het meer dan waard. Volgend jaar naar Tiel!

Bijna vergeten te vermelden dat Gonny’s man de hele ploeg voorzien heeft van heerlijke zelfgebakken appelflappen en een Indonesich rijstgerecht. Dat liet zich goed smaken na zo’n lange dag!

This Post Has 2 Comments

 1. De enige SP-er in de Bergse gemeenteraad was voor de weigerambtenaren en tegen subsidie aan de Roze Zaterdag. Dat spandoek moet je dus met een flinke korrel zout nemen. Leg dat maar eens uit, lieve jongen.

 2. Beste Willem,

  Ik heb begrip voor je reactie. Wat mij betreft had de SP hier een ander standpunt over ingenomen, maar ik bepaal niet het standpunt van de fractie en de afdeling van de SP in Bergen op Zoom. Wel heb ik zowel de voorzitter als de fractievoorzitter op de hoogte gebracht van mijn standpunten over weigerambtenaren en subsidie voor de Roze Zaterdag.

  In tal van Brabantse gemeenten heeft de SP namelijk wél moties tegen weigerambtenaren ingediend, danwel gesteund. Ik hoop dat met de deelname van de SP aan de Roze Zaterdag, waaraan door de afdeling Bergen op Zoom van harte is meegwerkt, iets van de onvrede is weggenomen.

  Voor een nadere toelichting kun je me bereiken via de contactpagina.

  Vriendelijke groet,
  Ron van Zeeland

Geef een reactie