
Afgelopen vrijdag (dit had u nog tegoed) organiseerde de Brabantse SP-fractie een bijeenkomst voor belangengroepen die zich bezig houden met de gevolgen van de (militaire) luchtvaart in Noord-Brabant. Het was achetraf geen slecht idee. Brabant ziet ze namelijk veelvuldig vliegen.
Vliegbasis Gilze-Rijen is onlangs de nationale luchtmachthelihaven geworden. Volkel kan nog steeds niet bouwen vanwege he lawaai van de F16’s, met de JSF zal het alleen maar erger worden. In Woensdrecht vresen ze de JSF ook, want daar moet het onderhoud gepleegd gaan worden. Eindhoven Airport (of luchtmachtbasis Welschap) is zowel een militaire als een burgerluchthaven. De regio Eindhoven vreest met grote vrezen de extra vluchten die men over moet nemen van Schiphol.
Dan zijn er nog plannen rond Tilburg voor een avio-bedrijventerrein, waar tevens sparake is van een helekopterhaven-netwerk. Om files te omzeilen.
De Awacs (die helemaal bovenaan staat afgebeeld) is onderwerp van discussie in het Haagse. Het kabinet wil een beslissing nemen of Nederland ook Awacs-vliegtuigen gaat stationeren. Drie keer raden waar. En wie er staat te springen om die lawaaibakken naar Brabant te halen?Gedeputeerde Staten zien vooralsnog geen bezwaren. Maar de mensen die die vliegtuigen nu al geregeld boven Eindhoven, Woensdrecht of Gilze-Rijen landen (of bijna landen omdat ze officieel niet gestationeerd zijn), die zien de bui al hangen.
Deze en andere vrachtvliegtuigen van defensie zijn oud en dus vervuilender dan moderne vliegtuigen. En waarom zouden nagenoeg alle militaire vliegvelden in ónze provincie moeten liggen? Is de overlastkoek wat eerlijker verdelen over ons toch al dichtbevolkte land niet eerlijker?
Vrijdag hadden we mensen uit Woensdrecht, Gilze-Rijen, Tilburg en Eindhoven aan tafel om samen met ons Tweede Kamerlid Krista van Velzen te bespreken wat de mogelijkheden zijn om samen te werken. Krachten én klachten te bundelen. Lastig punt is soms, en dat gold hier ook bij een enkeling, dat niet iedere organisatie staat te trappelen om zich aan de SP te binden.
Ik denk niet dat wij het als partij alleen zullen redden om hier beweging in te krijgen. Volgens mij is samenwerking de eerste stap, dan een stevig geluid naar de Brabantse en Haagse politiek laten horen en daar moeten ook de andere politieke partijen bij betrokken worden. Als eerste gaan we de huidige vliegbewegingen van de AWACS inventariseren. De SP-fractie faciliteert voorlopig de samenwerking tussen de lokale initiatieven.
Verder ga ik mijn collega’s eens vragen weer eens op bezoek te gaan in West-Brabant om de milieuschade van al dat gevlieg te inventariseren.
Zie ook het verlsag dat ik schreef voor brabant.sp.nl.
AWACSCO2Eindhoven AirportF16geluidsoverlastGilzeGilze-RijenhelicoptershelihavenherrieJSFstankTilburguitstootvliegverkeerVolkelWelschapWoensdrecht
harrie van stiphout
10 februari 2010Hallo,
onder het motto ‘beter laat dan nooit’ hier nogmaals eens reactie (ik heb eerder de SP_Tilburg een mailtje gestuurd mbt de heliherrie). Ik verbaas mij met jullie over het feit dat de last van het hele Luchtmachtgebeuren wordt afgewenteld op een beperkte regio. Ik verbaas me verder over het feit dat in de gemeente waarin ik woon (Gilze-Rijen) geen enkele politieke partij zich expliciet uitspreekt over deze heliherrie en -overlast. Ik kan me vergissen; ik ga nog eens even flink Googelen.
Het meest verbazend zijn uitspraken van burgemeester Roep ‘ dat het wel zou wennen’. En ‘ dat mensen niet bang hoeven te zijn dat er iets van die heli’s af zal vallen’.
In het weekblad Gilze Rijen heeft Cees Wirken ooit een stukje geschreven: hoe het allemaal zonder enig overleg kon gebeuren. Ik heb nooit een reactie gezien.
Inmiddels heb ik ook via het Platform Helicopterview mijn ergernis en zorgen geuit. Maar zoals je opmerkt: men wil zich niet binden aan een politieke partij. En men wil ‘ als gerespecteerd gesprekspartner’ worden geaccepteerd.
Ik kan me niet onttrekken aan de associatie, dat dit een beetje naief is. Tenslotte hebben de ‘verantwoordelijken nog weinig respect getoond naar de omgeving.
vriendelijke groeten en succes bij de bestrijding van het vliegTUIG.