Reacties op dit blog

Met reacties kun je op verschillende manieren omgaan, zeker op een blog. Sonja is een nieuwe reageerder, inmiddels weet ik wie zij is, daarom heb ik haar reactie ook geplaatst. Nu gaat het erom, moet ik mij verantwoorden op dit blog voor iedereen die daarom vraagt? En ten tweede, moet ik dit blog laten lenen voor bepaalde acties?

Om op de eerste vraag in te gaan: ik denk dat ik zelf bepaal hoe ik met reacties op dit (persoonlijke) blog omga. Ik bepaal zelf eigenlijk in hoeverre ik verantwoording afleg voor mijn politieke doen en laten. Ik ga daarin al vrij ver door dit blog bij te houden. Iedereen kan volgen wat ik allemaal uitspook al SP-fractielid van Provinciale Staten.

Dit blog is geen openbaar forum, en al zeker geen platform voor mensen die problemen hebben met de SP. Ik ben al heel wat jaren actief lid van de partij en ben het heus niet altijd eens met alles, daar schrijf ik hier ook gewoon over en daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Ik ben dan ook overtuigd (en af en toe kritisch) lid van mijn partij. Nou zijn er mensen die wat meer problemen met de SP hebben, en daar zelfs hele pagina’s op internet over bijhouden. Ook niet altijd even smaakvol ingericht, zie daarvoor deze: sptransparant. Overigens gun ik iedereen de vrijheid dit te doen, daar moet je als politicus maar tegen kunnen.

Iedereen is vrij om zijn mening te vormen, te etaleren, te laten blijken. Maar ik ben vrij om deze te plaatsen of niet, om er op te reageren of niet. Ik heb ook een mening over mensen zoals Sonja die er een dagtaak aan schijnen te hebben overal en altijd menen SP-ers om een reactie te moeten vragen om hen de maat te kunnen nemen. haar maat wel te verstaan. Want wat is dat waard als je kritiek hebt op de manier van werken en soms ook inhoudelijk op een partij en dan tegelijkertijd een voor iedereen toegankelijke webstek beheert, waar mensen (politici zijn ook mensen) ronduit beledigd worden? Ben je zelf dan niet net zo erg bezig als waarvan je de SP bekritiseert? Voor de duidelijkheid, Sonja is ook de (enige) persoon achter sptransparant.

Als je iemand als Anja Meulenbelt afbeeldt als alcoholist (kijk zelf maar), dan kan ik die critica niet meer serieus nemen. Jan Marijnissen wordt zelfs als duivel afgebeeld.  Het plaatje vind ik nog wel lachwekkend, maar het signaal deugt niet. Ik weet niet wat die mevrouw allemaal is aangedaan, maar het is haar blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten. In elk geval denk ik dat het niet slim is, en zelfs contraproductief werkt als je een partij ergens van beschuldigt en je vervolgens zelf schuldig maakt aan onfrisse praktijken.

Nou ben ik er niet het type naar om helemaal niet te reageren, maar ik laat me niet dicteren. Binnenkort is hier waarschijnlijk dus iets te lezen over de SP en de islam en over een oud geschrift van de SP ‘Gastarbeid en kapitaal’. Dat laatste is nog altijd een stok om ons mee te slaan. Maar inhoudelijk een andere keer meer (wanneer ik er zin in heb, en anders niet).

Als je wilt reageren, van harte welkom, lees wel eerst even dit. En vergeet ook niet de snelkoppelingen naar Anja Meulenbelt’s spelregels te lezen. Want beter goed gekopieerd dan slecht zelf verzonnen: klik hier en ook hier. Beter kan ik het niet verwoorden namelijk.

Oh ja, reacties worden dus gemodereerd. De eerste keer keur ik een reactie goed, daarna worden reacties automatisch geplaatst. Tenzij iemand over de (mijn) schreef gaat, dan wordt-ie verbannen (IP-ban heet dat geloof ik). In dat geval kun je altijd nog je eigen platform creëren, zoals Sonja heeft gedaan. Dáár bepaalt zij weer wat er gepubliceerd wordt. Benieuwd of dit blog ook zonder commentaar op sptransparant geplaatst zou worden.

This Post Has 7 Comments

 1. Dag Ron,

  Wie is Sonja dan? Ik begin me steeds meer af te vragen of zij niet van D66-zijde is, die lopen er erg mee te koop.

  gr. Sjaak

 2. @ Sjaak
  Ik heb haar reacties aangehouden totdat ze zich bekend wilde maken. Ik weet het nu en heb beloofd vertrouwelijkheid te betrachten wegens eerdere ervaringen van haar.

  Je kunt hier niet van alles onder een pseudoniem plaatsen. Ik vermoed dat ze ooit actief was voor de SP, maar dat kan ze zelf beter vertellen. Wel vind ik dat uit al haar uitingen een aversie jegens de SP blijkt, kijk maar op sptransparant.blogsome.com, dat is háár webpagina.

  We doen het in elk geval bijna nooit goed, dus heel veel energie ga ik er niet in steken.

 3. Waarmee naar ik hoop Sjaak overtuigd raakt van het feit dat Sonja met zeer grote waarschijnlijkheid géén D66-er is. Met dezelfde zeer grote waarschijnlijkheid is Sonja gewoon een teleurgestelde SP-er. Teleurgestelde partijleden hebben we trouwens allemaal. (Alleen hebben die niet allemaal een site.)
  De stijl van D66 is open: als we moeite hebben met een andere partij zeggen we dat gewoon. Daar hoeven we geen omweg voor te verzinnen.

 4. Na 40 jaar ervaring kan ik stellen dat de SP een PvdA 2 is, en erger.
  Amper brede democratie, veel censuur, IP ban’s.
  Wie of wat sonja ook is, de feiten die zij noemt liegen er niet om, de SP wel.

 5. hmmm volgens mij staan er geen feiten op SPtransparant. Toen ik daarover wilde discussieren werd ik geband. En sindsdien ben ik boos op Sonja!

  Overigens is de reactie van Ron van Brede dikke onzin. Als je na 40 jaar nog niks kan zeggen dan doe je toch wel flink wat verkeerd. Tot nu toe zijn alle ingrepen van de moderator en IP-bans meer dan terecht gebleken en is de SP wat mij betreft veel te lief geweest!

  De stijl van D66 bevalt me helemaal niet. Open naar buiten, gesloten naar binnen is meer mijn idee. De democratie van D66 komt ook nog wel eens ter sprake!

 6. “Sonja” is iemand van de Internationale Socialisten en Indy Media en zo. Heeft haar mond vol van censuur, maar censureert bij het leven. Er bestaat ook maar één waarhied: “Sonja’s waarheid.”
  Andere meningen zijn extreem-rechts, of dom, of je bent een kudde-dier…

  Door één of andere persoonlijkheidstoornis heeft ze het op de SP gemunt. Dus vervuilt ze het internet met haar anonieme gebral.

  Haar blog is een voorbeeld van hoe het niet moet…

 7. Ach, laten we ons niet langer bezig houden met dit of gene sektarisch groepje. ’t Is de moeite gewoon niet waard.

  Interessanter: leuke sprong omhoog van de SP in de peilingen

  http://www.politiekebarometer.nl/

  …en nu nog even doorstomen tot de volgende TK-verkiezingen!

  Koos Bokhove

Comments are closed.