Provinciale Staten en meer afspraken

Provinciale Staten en meer afspraken
Ron van Zeeland & Hanja Maij-Weggen

Weekoverzicht: vergadering van Provinciale Staten met een stuntelende Maij-Weggen, tandartsbezoek en meer.

Een rustig blogweekje omdat ik nog aan het bijkomen ben van alle (in)spanningen die het vaccinatie-onderzoek én de nieuwe functie met zich meebrachten. Ik heb inmiddels mijn COC-activiteiten voor onbepaalde tijd stilgelegd, wat niet wil zeggen dat ik op bepaalde zaken kan worden aangesproken. Maar voorlopig heb ik twee zaken die ik ‘moet’ doen.

Maandag hoefde ik niets af te zeggen, dat was voor me gedaan. De afspraak met de re-integratiebegeleidster kon niet doorgaan. Gelukkig, want ik heb al grote moeite mezelf aan mijn eigen afspraak te houden in ‘Statenweken’ en ‘onderzoeksweken’ geen extra afspraken te plannen. Dit stond al.

Dinsdag. Wat ook al stond was een bezoekje aan de tandarts in Nijmegen. Voor het eerst sinds jaren ben ik fluitend van een tandartscontrole thuisgekomen. Ik mag over negen maanden terugkomen voor controle. Na alle (gebits)ellende van de afgelopen jaren een welkome mededeling!

Woensdag. ’s Ochtends naar de tegelboer in Eindhoven om de te bepalen welke tegels we in het nieuwe huis willen. Daarna een afspraak met de boekhouder over de nieuwe situatie sinds ik gekozen ben. Hoe om te gaan met het tekst- en presentatiebureau nu ik er geen tijd en energie meer voor heb. Diverse scenario’s besproken en uiteindelijk besloten om de zaak dit jaar op te heffen. De webstek trava.nl houd ik als liefhebberij aan.

Donderdag zou ik naar een bijeenkomst gaan van Palet. Deze heb ik afgezegd omdat ik de dag erna ook weer op het Provinciehuis moest zijn voor een vergadering van PS. Net als je besluit dat je het tekstbureau opdoekt, komt er een opdracht binnen. Die pikken we dan nog maar mee…

Vrijdag Provinciale Statendag

Het bestuursakkoord van de nieuwe oude coalitie stond op de agenda, alsmede de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Waar de SP dus geen deel van uitmaakt. De onderhandelingen daarvoor waren aanleiding voor fractievoorzitter Nico Heijmans om eens flink uit te halen. En het werkte want op de woorden van Nico

“vervolgens ligt het schoothondje PvdA al klaar op haar rug, met de pootjes omhoog en het tongetje uit de bek om de zaak af te ronden”,

reageerde de nieuwe PvdA-fractievoorzitter als door een adder gebeten. Het kan niet waar zijn dat de VVD beweert dat we onbetrouwbaar ziojn omdat alles voor de SP bespreekbaar terwijl de PvdA deze week beweerde dat we ons ‘niet flexibel opstelden’ tijdens de onderhandelingen. Iets klopt er niet. Wat wel duidelijk is dat de gevestigde partijen zich veel moeite getroosten om uit te leggen waarom de SP niet meedoet. Dat ze ons er niet bij willen hébben hoorde je niet uit hun monden.

Je zou denken op basis van partijprogramma’s dat de PvdA ons als natuurlijke bondgenoot zou zien. Maar de verbetenheid die ze richting SP etaleren is bijna stuitend. Nog erger is het dat de PvdA met één gedeputeerde in het college moet opboksen tegen twee VVD-ers en vier CDA-ers, Maij-Weggen meegerekend. En ze beweren met droge ogen dat er veel punten zijn binnegehaald. Zouden ze de milieuportefeuille die de PvdA aan VVD-er Hoes kwijtspeelde bedoelen?

Over Maij-Weggen gesproken, de commissaris der Koningin én voorzitter van Provinciale Staten (PS) en dus ook voorzitter van de vergaderingen van PS had niet haar beste dag. Het viel gelukkig niet alleen mij op dat het leiden van een vergadering niet haar sterkste kant is, getuige de laatste zin in het commentaar van Ron Lodewijks in het Brabants Dagblad van vandaag:

…In schril contrast tot het doorgaans luister­rijke politieke eerbetoon aan afscheid nemende provinciebe­stuurders, staat het sobere toespraakje van commissaris van de koningin Maij-Weggen jegens hen. Waarmee de stuntelige sta­tenvoorzitter nog een draai geeft aan een onherstelbare misser.

Dat was het weer, volgende week, hopenlijk wat meer.

Geef een reactie