Poes met bush-bloed

Poes met bush-bloed

Poes Lola is een halve Bengaal, de andere helft is Brits. Nadat we dit jaar kamerplanten aanschaften, hebben we er een uitdaging bij…

Poes uit de bush

Dat Lola een poes uit de bush is (althans een deel van haar genenpakket is Bengaals) is wel aan haar gedrag te merken. Tomeloze energie – uiteraard afgewisseld met veel slaap. Veel geklim en geklauter. Maar ook planten hebben haar aandacht. Ze ligt en graaft graag en dat was tot voor kort geen probleem.

Want tot vorig jaar hadden we alleen ’s winters de citrus- en avocadoboompjes binnen staan. Eerst voorzien van satéprikkers. Madame heeft kennelijk ook fakirbloed door d’aderen stromen, want ze ging rustig tussen de prikkers liggen. Het jaar erop zijn de potten omspannen met gaas. Dat hielp.

Cat in pose

‘Heb ik wat van je aan misschien?’

Tot zover geen probleem, maar toen er deze zomer na de verbouwing meer kamerplanten in huis kwamen, waren die niet veilig voor de poes. Ternauwernood overleefde de vingerplant de aanvallen en wroetsessies. En dus moest er een andere maatregelen genomen worden. Alle planten gingen voortaan in een hangpot die aan het plafond of aan de muur.

Dan nóg zijn niet alle planten helemaal veilig, maar poes moet wel wat kattenkwaad uit kunnen blijven halen. Saaie poezen zijn er genoeg.

Poes down door lockdown?

Ik las een opmerkelijk artikel over corona & katten die hun baasjes spuugzat waren vanwege de lockdown. ‘Hun’ huis werd hele dagen bezet door mensen die zich gedroegen alsof zij er de baas waren.

Cats Are Getting Sick of Their Owners in Lockdown
Bron: Vice.

Poezen en mensen hebben andere ideeën over hoe je je gedraagt naar de ander toe. Met name staren en kijken vergt enig inlevingsvermogen zo blijkt maar weer uit het artikel in Vice. Meer over katten & kijken vind je op de pagina van Praktijk voor kattengedrag, hier. Lola heeft overigens geen last van overmatige menselijke aanwezigheid in haar territorium, want de twee maanden per jaar dat ik normaalgesproken in Cambodja ben worden de overige tien maanden ruimschoots gecompenseerd met bij 24/7 gezelschap.

Meer beeldmateriaal van Lola, klik hier.

This Post Has 3 Comments

  1. Het is me een rakkertje!

  2. Hi Ron, ik geniet mn van je kattenverhalen, dus dank daarvoor 🙂 Kan het alleen niet nalaten je te wijzen op dat bijv de vingerplant nogal giftig is voor katten. Ik ben zelf ook op een zoektocht naar katten-en-kamperplant-mogelijkheden, en ben erachter gekomen dat heel veel planten níet veilig zijn voor katten… En ook al denk je dat ze er bijv niet aan eten, soms is alleen aanraking al genoeg voor nare reacties… Het zijn helaas veel meer planten en bloemen dan je denkt, en kan uit ervaring zeggen dat je wat dat betreft geen onnodig risico wilt lopen… Veel plezier met LieveLola <3 !

    1. Dag Han (of Han-Jans),

      Dankjewel voor de tip. We hebben alle planten nu aan het plafond hangen, maar Lola was er toch in geslaagd in een bak te springen. Die route hebben we inmiddels ook geblokkeerd 😉
      Maar ze is en blijft een halve Bengaal dus vroeg of laat vind ik ze wel weer op een onmogelijke plek. Op het balkon kan ze wel overal bij…

Geef een reactie