Passies van het brein

Gepubliceerd op 2 reacties 2 minuten leestijd 64 x bekeken

passies_van_het_brein_uitsnedeDit boek onthult waarom we als mensen veel minder rationeel handelen dan we denken. Ofwel: we hebben niet zoveel te zeggen over wat we doen. Onze oerdriften zijn sterker dan ons brein.

Passies

Maar voordat de passies goed aan bod komen eerst wat geschiedenis: hoe zijn de wetenschappers beetje bij beetje meer te weten gekomen van de werking van onze hersenen? In het boek is voor de liefhebbers – ik gaf het al snel op – een uitklappagina met woordenlijst en kaartjes van de hersenen opgenomen. Maar voor een amateur als ik was dat teveel van het goede.

Waar ik vooral benieuwd naar ben zijn de misverstanden in het leven. Hoe gemakkelijk mensen denken dat ze invloed hebben op hun gedrag en hoe simpel het is iemand te veroordelen terwijl veel van onze gedragingen vastliggen of evolutionair bepaald.

Maar veel is ook wel beïnvloedbaar als je weet hoe het werkt. Als je ruzie maakt bijvoorbeeld, drink dan best een glas frisdrank (of eet wat suikerklontjes). Want niets vergt zoveel energie van ons brein als  ruziemaken of denkwerk. Moet je je hersens intensief gebruiken of wil je scherp blijven bij een discussie: zorg dan voor voldoende brandstof.

Sommige manieren werken ook bewezen: iemand vergeven bijvoorbeeld is in sommige situaties een effectieve manier om je woede kwijt te raken. Het voert te ver om op alle details in te gaan, maar dat maakt voor mij dit boek interessant.

Margriet Sitskoorn - passies van het brein

Lust

Natuurlijk komt de lust ook aan bod: de hersenen als erogene zone. Lust en genot zijn niet hetzelfde, hierover schrijft Sitskoorn:

Lust is het verlangen naar iets. Genot is datgene wat je ervaart aan je gevoel van lust of aan de bevrediging van je lust. In je hersenen zijn verschillende, elkaar overlappende systemen betrokken bij lust en genot.

Hoewel lust en genot meestal samengaan, is het door de werking van de hersenen ook mogelijk lust te voelen voor dingen waar je uiteindelijk geen genot aan beleeft.

Hierdoor streven we soms dingen na die als we ze eenmaal bereikt hebben, ons geen plezier brengen. Het loont de moeite om eens stil te staan bij de relatie tussen je lusten en het genot en plezier dat ze opleveren.

Wanneer je tot de conclusie komt dat je lust en de bevrediging ervan je uiteindelijk geen genot opleveren, wordt het tijd om je af te vragen of je niet wat energie moet steken in het laten varen van die lusten.

Alle zonden komen aan bod: hebzucht, afgunst, trots, luiheid, woede, lust en vraatzucht. En bij elke zonde wordt duidelijk dat we nog lang niet alles weten over de werking van onze hersenen, maar ook dat we lang niet altijd weerstand kunnen bieden aan onze instincten. En soms juist wel. Dat maakt ‘Passies van het brein’ zo interessant om te lezen.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaires
 • Nico Lippe
  6 februari 2011

  Vertelt ze er ook bij hoe je dat doet, iemand vergeven om je woede kwijt te raken? Dan ga ik het gelijk kopen. Ik vind het juist als ik boos ben erg moeilijk om iemand te vergeven .

 • Ron van Zeeland
  7 februari 2011

  Dag Nico,

  Ze geeft handreikingen. En op verschillende plaatsen in het boek komen woede en andere driften aan bod en wat je wel en niet in de hand hebt. Het is geen boek met oplossingen, maar meer een verklarend boek.

  Ron