Stop Awacs in Brunsum

Stop Awacs in Brunsum

Gisteren naar Brunssum (Broensem in het Limburgs) gereden om samen met Bernard Gerard (SP-gemeenteraadslid Eindhoven) en Willemieke Arts (SP-collega in Provinciale Staten) van de mensen van de vereniging Stop Awacs te leren hoe het hun is vergaan en waar wij ons voor kunnen behoeden.

Terwijl ik confortabel (nou ja, zonder klimaatbeheersing was het errug heet) per automobiel via Duitsland naar Brunssum reed, deden Bernard en Willemieke het per fiets. Baas boven baas natuurlijk.

Bij Jac Fijnaut thuis werden we al meteen getrakteerd op de herrie waar de omwondenden van NAVO-basis Geilenkirchen dagelijks mee geconfronteerd worden. En dat was andere koek dan de F16-herrie die ik ken van Noordoost Brabant. Samen met oud-huisarts Hans Hermans heeft Jac Fijnaut ons een paar uur geboeid met de geschiedenis van de lawaaibakken. (lees hier uitgebreid)

Over duistere machten, huichelende politici, met voeten getreden rechtsstaat en geweld door ME en Marechaussee. Maar ook van uitzonderlijke verbroedering tussen inwoners en GroenFront-actievoerders. Wij wilden uit hun monden horen waar de actiegroep Stop Awacs allemaal tegenaan is gelopen in hun strijd tegen stank en lawaai van de lawaaibakken.

Eerst maar eens wat geschiedenis. De Awacs is een aangepaste Boeing 707 met een radar. Ontwerp uit 1950, de huidige toestellen hebben motoren uit 1970. Voor de burgerluchtvaart gelden andere regels dan voor de militaire. Zo mag dit type al sinds 1985 niet meer in het luchtruim van de Verenigde Staten. Ook in de EU zijn ze verboden. Let wel: voor de burgerluchtvaart. De militaire mogen blijven vliegen, ook hier.

De Awacs is ooit ontworpen (ik citeer even) ‘om Russische tanks met raketten op de laagvlakte te lokaliseren’. Er zijn tegenwoordig heel wat modernere en effectievere methoden om raketten, bommen en explosieven op te sporen. Maar deze toestellen zijn grotendeels niet van de lidstaten, maar van de NAVO zelf. Hierdoor hoeft de NAVO geen toestemming te vragen van individuele landen voor inzet bij conflicten. Het is het enige – wel erg dure – ‘speeltje’ dat de organisatie zelf in handen heeft.

Dat zou wel eens de reden zijn waarom hardnekkig aan de vliegtuigen wordt vastgehouden. Ze zijn namelijk niet echt nuttig meer, sterker nog, volgens velen compleet overbodig.

Voor de inwoners van Bunssum en omstreken komt als verergerende omstandigheid nog het feit dat piloten uit veel NAVO-lidstaten met dit toestel moeten oefenen, dus elke viermaanden wordt een nieuwe lichting op Geilenkirchen aangevoerd die weer mag oefenen. Door een piloot ook wel eens omschreven ineen interview als ‘leuker dan een videogame‘. Voor de mensen onder de aanvliegroute niet bepaald een spelletje.

Heel veel argumenten, onderzoeken, toezeggingen zijn de revue gepasseerd gisteren. Maar feitelijk draait het om één ding: onnodige overlast die in stand wordt gehouden omdat onze regeringen (het speelt al vanaf 1979) niet bestand waren of wilden zijn tegen druk van de VS.

Wat me bij bleef is een opemrking van de oud-huisarts Hans Hermans: “Je moet je ten principale verzetten tegen het isoleren van huizen. Een raam is er om open te kunnen zetten. Een huis is er niet voor om je in op te sluiten. En dat is wat er feitelijk gebeurt na isolatie.” Door akkoord te gaan met isolatie ga je ook akkoord met het feit dat vliegtuigen die alle perken, regels en normen voor geluid en uitstoot te buiten gaan, door blijven vliegen.

En voor de helderheid: niemand van ons betwist het gebruik van vliegtuigen als ze nuttig zijn, als ze mensenlevens kunnen sparen. Maar dat is met de Awacs nauwelijks het geval.

Dan was er nog het wonderlijke verhaal van GroenFront. Toch tamelijke die-hard-actievoerders. Geen bestuur, geen achternamen. Door Stop Awacs naar Brunsum gehaald om de bomenkap tegen te houden. Er is weinig fantasie voor niodig om je voor te stellen dat er een wereld van verschil was tussen de dorpelingen en de actievoerders. En toch is er wat gegroeid, vriendschap en respect.

De GroenFronters hadden zich midden in de winter verschanst in boomhutten om de voorgenomen kap van het bos (moest kopje kleiner i.v.m. aanvliegroute) tegen te houden. Loepnde rechtszaken mochten niet verhinderen dat de Nederlandse overheid alles uit de kast haalde om gewoon haar zin te krijgen. Inwoners van de streek werden sterren in het koken van veganistische maaltijden om de actievoerders te voeden.

Toen een einde werd gemaakt aan de bezetting van het bos, weigerde de lokale brandweer het bos te verlichten en de politie weigerde om de ME en de Marechaussee nog langer te assisteren vanwege het buitsensporige gebruik van geweld. Op het gevaar af dat het romantisch klinkt, want dat is het allerminst, maar ik vond het toch een mooi verhaal hoe die twee werelden samen kwamen.

Het bos is ‘afgetopt’ en kap driegt nog altijd en de overlast is er uiteraard niet minder om.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar dat voert hier te ver. Binnenkort (terwijl het bos al verminkt is) volgt pas de uitspraak van de Raad van State in de zaak die stop Awacs aanspande. Lees hier de uitvoerige geschiedenis op wikipedia. Het was in elk geval een inspirerend gesprek.

Inventarisatie overlast in Noord-Brabant
Over twee weken organiseert de SP-fractie in Provinciale Staten weer een bijeenkomst met verschillende omwonenden van Brabantse militaire luchtmachtbases. Geïnteresseerden zijn nog altijd welkom, met name mensen en organisaties uit de omgeving Deurne/Vredepeel en Volkel, neem contact/klik hier op voor datum, tijd en plaats.

We inventariseren de overlast en mogelijke acties.

(de foto’s zijn gemaakt bij de basis Geilenkirchen met mijn mobiele telefoon – de camera gaf plotseling de geest)

This Post Has One Comment

 1. Er wordt momenteel door Gemeentes… m.n. de regio Parkstad en omstreken.. gewerkt aan een plan om vakantie in Limburg aantrekkelijker te maken.

  Wie binnenkort een vakantie boekt kan bij de Gemeente van zijn verblijfplaats terecht voor een heus vakantiepakket.. wat op de markt gebracht zal worden als het AWACS fun-pakket.

  Dank zij uw eigen masker hoeft u nooit meer kerosine te snuiven als u ’s morgens heerlijk buiten aan het ontbijt zit…heerlijk genieten op een terrasje zonder dat u iets van die luchtvervuiling merkt die de AWACS motoren over Limburg uitstrooien.

  Maar wacht.. er is nog meer…echte gehoorbeschermers zodat u niet dagelijks steeds weer die enorme geluidsoverlast hoeft te ondergaan…en als extra hoort u het geschreeuw van uw eigen kinderen niet als de AWACS in de avonduren uw kinderen uit de slaap houdt.

  En dan is er nog de AWACS-wake up call…u hoeft geen wekker meer te zetten want het oorverdovend lawaai van de AWACS toestellen zorgt er voor dat u om 08.00 uur gewekt wordt.

  Mocht u dan alsnog in slaap vallen dan komt de AWACS nog een aantal keren over net zolang tot u wakker bent..een rustgevend gevoel toch!

  U hoeft niet naar Afghanistan te gaan om te ervaren wat terreur is..AWACS heeft het allemaal in huis….”We will terrorise your neighbourhood”

  Dus kom en geniet onbezorgd van de Limburgse gastvrijheid, rust en schoonheid….i.v.m kredietcrisis slechts 1 pakket per gezin.

Comments are closed.