Paradijs

Gepubliceerd op 2 minuten leestijd 108 x bekeken

Koh Kong Beach

Wij zijn niet zo’n strandgangers, maar we waren wel benieuwd naar het strand van Koh Kong, dat hier en daar als paradijselijk is omschreven.

Nou, dat klopt. Nog wel althans, want op de – nog niet verharde – weg ernaartoe viel het al op dat aan weerskanten het mangrovebos er flink gehavend bij lag, hele kavels waren afgezet, soms al ommuurd. Maar die stonden grotendeels blank of waren drassig.

Koh Kong Beach

Het is/was dan ook niet voor niets mangrove, het vangt hoogteverschillen van het water op en gaat erosie van grond tegen. Toen we het de tuktukchauffeur vroegen bleek de mangrove inderdaad gekapt te zijn en er bleken al concrete plannen voor grote resorts aan de kust en langs de weg er naar toe.

Plannen genoeg in Azië, en als het crisis is, leggen ze de bouw rustig stil totdat de economie weer aantrekt. Maar er wonen in Koh Kong niet zo heel veel mensen (al heb ik geen idee van de werkeloosheid onder de plaatselijke bevolking). Maar als alles door zou gaan is de charme van het strand wel weg, oordeel zelf:

Koh Kong Beach

Waar nu nog slechts enkele redelijk primitieve met rieten daken bedekte strandzaken staan, zullen straks lelijke gebouwen komen, een soort van boulevard en een drukke weg met huizen in plaats van mangrovebos en een paradijselijk strand.

Als het doorgaat, want de plannen zijn wel érg ambitieus. Maar de Chinezen zijn hier ook al druk doende met investeren, en dat doen ze meestal niet voor niets. Zo wordt er op zee druk gebaggerd voor een kunstmatig eiland (begreep ik uit het gebrekkige Engels van de chauffeur). Vreemd, want land is er genoeg en eilandjes ook.

Over enkele jaren wil ik het hier nog wel eens terugzien, ik vrees, maar hoop het niet, dat de charme van Koh Kong (ondanks de rommel) dan voorgoed door weer een zoveelste ondoordachte, uit snel winstbejag uit de grond gestampte badplaats t.b.v. het massatoerisme is verzwolgen.

Want juist dat maakt Koh Kong eigenlijk zo charmant. Het is klein, er komt een selectief publiek, het gaat er ontspannen aan toe. En los daar van is het vanuit ecologisch oogpunt ook niet zo handig om op deze manier met je grond om te gaan. Zie de wateroverlast in Thailand, waar ook op plekken gebouwd is waar het eigenlijk niet slim was.

Koh Kong, Cambodia
Reeds verkocht en ommuurd stuk land waar voorheen mangrove groeide, staat nu blank.

Koh Komg, Cambodia
Stuk land waar de mangrove al is gekapt, nu drasland waar nieuwe mangroveboompjes bij uitblijven van bouwactiviteit alweer de kop opsteken.

Later op de dag zijn we naar de watervallen van Tatai geweest, zie hier alvast enkele foto’s.