In Cambodja: omgekocht of opgesloten

In Cambodja stond ik soms ín het nieuws. Zoals in 2013 bij een demonstratie. Thy Sovantha zweepte het publiek op tegen Hun Sen. En zie haar nu.

Massaprotest in Cambodja

Nadat ik in 2012 net op tijd in Phnom Penh aankwam voordat de volksverhuizing op gang kwam voor de uitvaart van koning-vader Sihanouk, vonden in september 2013 massale protesten tegen de officiële verkiezingsuitslag plaats. Klik hier om de blogs over de uitvaart van Sihanouk te lezen, of hier voor de de foto’s.

Een jaar later. In september (niet in december zoals Vice meldt) protesteerden zeven dagen lang duizenden mensen in het Vrijheidspark in Phnom Penh tegen de in hun ogen gestolen verkiezingen. En ik denk dat ze gelijk hadden.

Boeddhistische monniken blokkeerden de weg bij het Hooggerechtshof. Totdat het regime ingreep. Nadat enkele straten in de buurt van het Vrijheidspark enkele mensen gedood werden die terug kwamen van de manifestatie. Zoals wel vaker is niemand verantwoordelijk, en de lichamen verdwenen.

Totaal naïef tufte ik op mijn fietsje dag na dag naar het Vrijheidspark. Ik wist van de risico’s, mijn naasten in het verre Nederland waren zich daar nog meer van bewust dan ikzelf. Maar het was alsof ik als een magneet naar die plek werd getrokken. De energie van het volk, zoiets heb ik zeden of nooit meer ervaren. De hoop, de moed, de blijheid om hun stem te verheffen. Die energie.

En er waren nauwelijks journalisten aanwezig, niemand had hierop gerekend. Met mijn Europese uiterlijk en mijn goede camera viel ik op en op mijn aanwezigheid werd enthousiast gereageerd. Dus ik filmde met mijn fotocamera (zie hier soms wat de schokkerige filmpjes) en klik hier voor de foto’s.

Op het podium zaten behalve partijbonzen als Kem Sokha, Mu Sochua en Sam Rainsy ook vaak een rijtje Boeddhistische monniken én veel jongeren. Die jongeren zweepten met felle toespraken (waar ik overigens weinig van verstond), muziek en dans het publiek op. Het publiek dat van heinde en verre was gekomen.

En op dat podium, microfoon in de hand, stond niet zelden deze jonge dame – die nu influencer wordt genoemd): Thy Sovantha. Kijk wat er van haar geworden is nadat ze een zak met geld kreeg aangeboden door mijnheer Hun Sen:

Vers van de pers:

EU schort handelsvoordelen Cambodja op

En vandaag maakte de Europese Commissie bekend dat het met onmiddellijke ingang gedeeltelijk de handelsvoordelen opschort. Dit vanwege het niet verbeteren van de mensenrechtensituatie. Het EU-prgramma Everything But Arms (EBA) kwam hier al talloze malen voorbij, het leek een gebed zonder eind. Maar nu bijt de EU toch door.

De tijdkeuze is voor veel Cambodjanen wel beroerd nu al veel banen vanwege de strikte corona-maatregelen van de overheid zijn weggevallen. Want het lijkt erop dat met name de kledingindustrie – en dus de arbeiders – de klappen krijgt.

Lees hier de persverklaring van de Europese Commissie.

CNRP Protest Phnom Penh

Geef een reactie