Kwekerij 4 hoog achter

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 584 x bekeken

Lemon lime seedling - limoen citroen zaailing - kwekerij
Dankzij de mooie nazomer al voor de tweede keer de zaailingen van de stokroos overgeplant. Dit keer omdat er een dikke wortel onder de pot uitkwam: van de avocado. Daarnaast in de kwekerij op mijn balkon: zaailing van limoen (of citroen).

Ik had zonder echt hoop te hebben twee avocadopitten in een pot met aarde gestopt en omdat er na een tijdje niets gebeurde had ik er stokrooszaadjes van dit jaar bij gezaaid. Wat schetste hedenochtend mijn verbazing toen ik opnieuw de stokrooszaailingen moest verpotten? Er kwam een dikke wortel onder uit de pot die onmogelijk van de zaailingen van de stokroos kon komen.

Avocado’s

En inderdaad, twee avocadopitten waren ontkiemd en ééntje kwam al met een kopje net boven de grond.

In het Khmer heet de avocado ook beu(r), naar het franse woord voor boter. En dat klopt aardig, hij wordt bijna aan elke Teuk Krollah toegevoegd, een zoete shake van fruit, gemalen ijs (van water), gecondenseerde melk en suikersiroop. Maakt de shake romig.

avocado avocadoplant - kwekerij

Zelf lunch ik bijna elke dag met een shake van banaan, avocado, havermout, rijst-kokosmelk, kaneel, cacaopoeder en amandelstroop. En door de avocado is het net alsof je een hele romige chocolademousse proeft.

Limoen of citroen

In foto drie ook een kiem van een limoen- of citroenzaadje dat ik zomaar eens bij de andere planten had gestopt. Ik heb geen idee meer welke pitjes ik in de grond gestopt heb en het zal nog wel even duren eer ik er achter kom.

Lemon lime seedling - limoen citroen zaailing - kwekerij

 

Kwekerij op ‘t balkon

Veel ruimte buiten heb ik niet, en ik vrees als alles de winter overleeft, dat ik ruimte tekort kom. En zeker weten of je stokrozen kunt opkweken van zaad van de bloemen van deze zomer weet ik ook niet. Stokroos is een tweejarige plant, die pas in het tweede jaar bloeit. Hopelijk heb ik wat voorsprong en genieten we er de komende zomer al van.


Balcony nature @ Rotterdam, album op www.flickr.com/ronvanzeeland.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.