On-Berlijns bits: ‘Halt!’

On-Berlijns bits: ‘Halt!’
Ampelmännchen

In Berlijn zijn we in een andere buurt aanbeland dan normaalgesproken. Op zoek naar de bio-buurt-super stuitten we op on-Berlijns bits personeel.

Meer ZKV’s vind je hier op dit blog.

Wie bitte?

Zo’n treinreis gaat mij niet in de koude kleren zitten, zeker als je op het eerste overstapstation hoort dat de trein vertraagd is en je naar een ander overstapstation moet doorreizen. We kwamen er wel, maar moe dus. En eenmaal in het appartement aangekomen op zoek naar een biosuper.

Normaal struikel je erover in Oost-Berlijn, maar in dit gedeelte zijn ze wat dunner gezaaid. Aan het einde van onze straat vonden we een filiaal van LPG (‘Welkom in het bio-paradijs’). Het zag er allesbehalve paradijselijk uit. En nogmaals, ik was doodop en doorgaans ben ik dan nog zeer innemend naar derden, maar bekenden ontgelden het als eersten.

Iedereen droeg een maskertje*, daar is men nog erg consequent in hier, al was het desinfecteerpompje bij de ingang leeg. Mensen ontweken elkaar ook hoffelijk in de gangpaden. Kortom: niks te mopperen.

On-Berlijns

Totdat we bij de kassa aankwamen, alwaar de dame van dienst ons zonder aan te kijken een ongemeend ‘Haai’ toewierp en trachtte in moordend tempo de streepjescodes te scannen. Trachtte, want het wilde niet echt lukken. Toen ik met mijn telefoon wilde betalen bleek ik ‘Duitsland’ nog niet geactiveerd te hebben, dus snel mijn bankpas gezocht, maar ik kreeg em er niet goed in.

Nu verborg ze haar ergernis niet langer en griste het pasje uit mijn hand. ‘Andere Richtung‘, gromde ze en deed het ding zelf in de gleuf. Snel pakte ik de boodschappen in. Weg hier, dacht ik en liep naar de deur toen ik een hard

Halt!

hoorde. Verstond ik dat goed? Ze was te jong om de DDR nog meegemaakt te hebben. Ik draaide om en zag dat ze met gestrekte arm – en wederom zonder me aan te kijken – een rol biscuits in mijn richting omhoog hield.

Ik stamelde nog ‘Danke sehr‘, maar ik meende er geen zak van.


  • Vanmorgen zag ik hoe een ouder echtpaar dat binnen koffie dronk uit hun herbruikbare bekers vriendelijk doch dringend de regen in werd gestuurd.

Geef een reactie