Geld: declaraties Gedeputeerde Staten

Geld: na een WOB-verzoek lagen de declaraties van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant ter inzage.

Geld…wat declareren Gedeputeerden?

Voor een twittertje heb ik te weinig tekens, dan maar een kort blogje. De declaraties van de leden van Gedeputeerde Staten lagen ter inzage nadat diverse media met succes een WOB-verzoek hadden ingediend. Ik heb ze gisteren even ingekeken, omdat ik toch al op het provinciehuis was.

Ik zal velen moeten teleurstellen: echt veel sappigs valt er niet uit de geanonimiseerde cijfers te destilleren. In het kort wat bedragen die opvielen:

 • € 1.027,88 – reiskosten Arab Water Council 
 • € 2.997,00 – ticket werkbezoek Indonesië 
 • € 5.125,00 – vliegkosten missie China
 • € 6.033, 51 – reiskosten Nias-reis Medan
 • € 6.353,81 – studiereis Hong Kong
 • € 8.395,00 – VWS-studiereis Zuid-Afrika

‘Kleingeld’

Wat me verder opviel waren de kleine declaraties van tussen de vijf en tien euro voor lunches, Of deze: € 19,00 voor kleine verteringen Prinsjesdag. Er worden veel snackbars aangedaan lijkt het wel.. Daartegenover stonden wel enkele diners:

 • € 155,00 – diner met fractielid
 • € 345,00 – werklunch CDA (woningmarkt in beweging)

Parkeerkosten

Ook vreemd: parkeerkosten kunnen worden gedeclareerd, dat kunnen Statenleden weer niet. Opvallend verder de internetkosten die in het buitenland zijn gemaakt i.v.m. de Essentkwestie. En last but not least: € 280,00 voor een borrel in Brussel. Daar waren de Statenleden dan weer wel bij (ik overigens ook).

Ik ben vergeten op te schrijven of er ook nog een provinciale creditcardhouder achter de Commissaris van de Koningin aanloopt, en of die gegevens buiten deze administratie zijn gehouden.

Dit schrijf ik zonder insinuatie overigens. Immers, bij al dat declaratiegeweld van sommige bestuurders wordt wel eens vergeten dat de niets-declarerende burgervaders vaak een ambtenaar in hun kielzog hebben lopen die alles met de gemeentelijke creditcard betaalt.

Denk maar aan burgemeester Rombouts’ beroemde kaarsje in de Mariakapel voor minister Plasterk à vijftig cent.

Zo kan ik ook ‘niets’ declareren.

Het enige wat ik me afvraag bij deze cijfers zijn de reiskosten: is er eerste- of business class gevlogen of gewoon? En zijn er nog credit cardgegevens die we niet kennen? Bij de reizen moet natuurlijk de vraag gesteld worden of nut en noodzaak bewijsbaar zijn.

This Post Has 4 Comments

 1. Nou ik zie die studie reizen naar het buitenland niet zo zitten. En een studie reis naar Deurne is bij de Blokker in de aanbieding voor 27,50…

  De Studie reizen naar Polen (Leszno) Betaal ik zelf..

  Fijne Vakantie

 2. Hoi Ron

  je meldt het niet maar ik neem aan dat het om declaraties over een bepaalde periode gaat. Als het om declaratie kosten op jaarbasis gaat dan vind ik het nogal meevallen. Alhoewel een reis van ruim Eu 8000 voor 1 trip van 1 persoon??? Dat is wel wat veel van het goede.

 3. @ Helm: het gaat over 2008, dat was ik idd vergeten te vermelden. De bedragen stonden op een simpel lijstje zonder specificaties.

Geef een reactie