Het leek zo’n eenvoudige vraag bij de hipster-bakker aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam: “Verkopen jullie volkoren gistbrood?”
Al die fijne nieuwe bakkerijen aan de Nieuwe Binnenweg hebben één ding gemeen: een sterke voorliefde voor zuurdesem in plaats van gist. Omdat onze broodbakkert tijdelijk dicht is besloten we – wellicht tegen beter weten in – ons licht op te steken bij één van die hippe zaken aldaar.
Aldus geschiedde:
Ik: “Verkopen jullie ook volkoren gistbrood?”
Verkoopster: “We hebben een paar gistbroden, eens kijken… Ja, deze hier, die is met zaden.”
Ik: “Maar is het volkoren? Zaad zegt niks, het gaat om het meel”
Verkoopster keek me vragend aan.
Ik legde de lat wat lager: “Is het buin brood of wit brood?”
Verkoopster, licht geërgerd:
Ja euh… het is zuurdesem en 10% gist.
Haar collega deed ook een poging, eveneens zonder ook maar een beetje in de buurt van een antwoord te komen. Ik weigerde de lat nog lager te leggen en droop af. Zonder brood.