Samenwerken met mensen in Cambodja is soms een uitdaging. Veel gaat goed, maar er is corruptie in Cambodja en daar lopen we nu tegenaan.
Corruptie of niet?
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en ik wás gewaarschuwd. Ik dacht nog wel alles goed te hebben dichtgetimmerd (zie het blog over de afspraken, klik hier). Toch kwamen Tony en ik een maand geleden voor een onaangename verrassing toen we hoorden dat er uitgaven waren gedaan die niet in lijn zijn met de doelstellingen van het Nood- & Studiefonds voor Hiv-positieve LHBTI’s in Cambodja.
Ondanks nadrukkelijk door mij ontraden is er geld van het fonds gebruikt om voor één van de vrijwiligers een brommer te kopen en voor andere vrijwilligers cursussen te betalen. Hoewel deze uitgaven niet per sé slecht besteed zijn, kan het niet zo zijn dat degenen die over de uitgaven beslissen dit ten gunste van zichzelf, en ten koste van de doelgroep uitgeven: de armste LHBT’s met hiv in Cambodja.
Daarnaast zijn er meer uitgaven gedaan die hoger waren dan de toegestane bedragen. Deze zijn eerder dit jaar niet gemeld (in tegenstelling tot de lagere bedragen ten behoeve van noodhulp), er zijn geen betaalbewijzen voorhanden en dus zijn ze ook niet te controleren.
Uiteraard hebben we dit aangekaart bij de medewerkers en bij de directie. En alhoewel het er aanvankelijk op leek dat men het eens was met onze kritiek, is daar later op teruggekomen en zijn geen betaalbewijzen overhandigd om e.e.a. te controleren.
Voor ons was duidelijk dat de bedragen die buiten de geldende afspraken, kaders en regels vielen terug naar het fonds zouden moeten vloeien zodat er weer geld beschikbaar zou komen voor noodhulp (de pot was nagenoeg leeg). Dit, én de mogelijkheid om ons de boeken te laten controleren, waren voor ons voorwaarden om in de toekomst verder te kunnen met CPN Plus als partner voor het Fonds.
Hiv-explosie Battambang
Omdat de organisatie druk in de weer was met de hiv-explosie in enkele dorpen in Battambang, hebben we bewust langer gewacht om de beslissing bekend te maken. Ondanks meerdere pogingen om antwoorden te krijgen op onze vragen en onterechte uitgaven terug te krijgen waar ze horen, hebben we tot op heden geen reactie op onze laatste e-mail ontvangen.
Vandaar dat vandaag dan ook de beslissing is meegedeeld dat we de samenwerking met CPN Plus beëindigen en op zoek gaan naar een andere partner in Cambodja om dát te toen waar het Fonds voor was opgericht: hulp bieden aan de armste LHBT’s met hiv in Cambodja.
Voor ons geldt dat het geld dat mensen uit solidariteit aan ons toevertrouwen, ook daar terecht moet komen waar het hoort. Als we niet meer kunnen vertrouwen dat onze partners in Cambodja dezelfde eisen aan transparantie hanteren, dan is dit de enig juiste beslissing.
Corruptie is wijdverbreid in Cambodja. Van hoog tot laag en van kleine tot enorme bedragen eigenen mensen zich toe. Het is ook een grote verantwoordelijkheid als je bedragen moet beheren die voor veel mensen in Nederland niet veel voorstellen, maar in Cambodja een waarde vertegenwoordigen van 20 minimum maandsalarissen.
Wat deed het fonds in 2014?
Natuurlijk zijn er ook goede dingen gedaan met het geld dat is opgehaald in Nederland:
- Januari: het Fonds heeft bijgedragen aan een uitvaartceremonie voor een hiv-positieve homoman uit de provincie Siem Reap wiens familie onvoldoende middelen had voor een uitvaart.
- Ook in januari is onder andere door het Fonds geld gegeven om een hiv-positieve homoman die in Phnom Penh was opgenomen in een ziekenhuis van voedsel en medische hulp te voorzien.
- In Juli is een hiv-positieve transgender uit Poipet geholpen die eveneens in Phnom penh opgenomen was in het ziekenhuis.
- Een hiv-positieve homojongere is met geld van het Fonds naar school gegaan, tevens heeft hij voedselhulp ontvangen. Helaas is hij vroegtijdig afgehaakt.
- In oktober zijn twee transgenders met hiv opgenomen in het ziekenhuis en ondersteund met voedsel en medische hulp. Helaas is één persoon in het ziekenhuis overleden. De ander is beter en weer aan het werk.
- In december is een transgender uit Sihanoukville financieel geholpen.
Hoe verder in 2015?
Doordat we geen geld hebben overhandigd in december kan CPN Plus niet verder met het Noodfonds. Hulp is uiteraard nog steeds nodig. De komende weken gebruik ik om in Phnom Penh te onderzoeken met welke organisatie het werk kan worden voortgezet. Uiteraard gaan we bezien hoe het risico op herhaling kan worden verminderd. Uitsluiten is lastig, maar we hebben geleerd van het verleden.
De moed opgeven is geen optie. Er is geld ingezameld, er is een kwetsbare groep mensen in Cambodja die onze hulp hard nodig heeft. Daar gaan we voor in 2015.
Iedereen die ons gesteund heeft in de afgelopen jaren: enorm bedankt hiervoor!
Vragen naar aanleiding van dit verhaal kunnen via het reactieformulier worden gesteld of via e-mail (zie de contactpagina op dit blog).
Ik wens iedereen een mooie oudejaarsavond en een goed begin van het nieuwe jaar.
aidsCambodjaCPN PLUShivLHBTMSMprostitutiesekswerkersTGtransgendersUntenu
Reageren?