Zo zeg je in de krant dat je elke dag anderhalf uur slaapt ’s middags. En bij de eerste gelegenheid haal je in het openbaar een hele dag door. Soms kan het niet anders. Vrijdag ging ik van fractie-overleg gehaast naar de Brabanthallen waar symposium ‘oud worden met hiv’ plaatsvond. En het afscheid van Jan Straatman van het buddyproject en Aidscare.
Fractie-overleg & Regioconferentie
Dit is dus een inhaalblog. Want na zo’n lange dag is het meestal stevig bijkomen, ware het niet dat ik zaterdag weer eens op hakjes mocht om een gala-avond te presenteren van de Transgendergroep Eindhoven. Daarover later misschien meer, eerst met het brakke lijf het blog bijwerken.
Het fractie-overleg ging vlotjes vrijdag. De regioconferentie is voorbesproken, evenals de begrotingsbehandeling (volgende week in Provinciale Staten). De regioconferentie van de SP stelt het programma voor de Provinciale Statenverkiezingen in van maart 2011 vast. En natuurlijk de kandidatenlijst. En ik sta op een derde plaats op de voordracht. Die verkiezingen zijn extra belangrijk dit keer, want het kabinet heeft geen meerderheid in de Senaat, en die wordt door Statenleden gekozen.
Hiv: tweede keer uit de kast

Het was ook een spannende dag, want, de dag na ‘het’ artikel in de krant. En de dag die de aanleiding was voor het interview. De nationale Week Chronisch zieken werd in Den Bosch geopend met een congres en minisymposia. Eentje, mede naar aanleiding van het afscheid van Jan Straatman had als thema ‘oud worden met hiv’. Klik hier voor het programma en de lijst van sprekers (opent in pdf-formaat).
Oud worden met hiv
Interessant, bevestigend en beetje beangstigend (al word ik niet zo snel bang) was de constatering dat men er rekening mee zou moeten houden dat hiv-patiënten vanaf hun vijftigste geconfronteerd kunnen worden met ouderdomskwalen.
De hiv-verpleegkundige uit het Rijnstaeteziekenhuis in Arnhem had een mooie bijdrage hoe de specifieke zorg voor hiv-patiënten steeds meer oog en oor krijgt voor geheugenklachten,bot en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker.
Mijn vraag was wel, hoe goed ze in Arnhem bezig waren, of niet elk ziekenhuis het eigen wiel aan het uitvinden is. In Rotterdam (EMC) werd twee jaar preventief op anuskanker gecontroleerd; in Tilburg ligt de focus op botproblemen en in Arnhem doen ze het allemaal.
En over de vreemde toestande bij de financiering van zorg. Hiv-patiënten die in het verzorgingstehuis worden opgenomen (als ze al worden toegelaten – want te duur) krijgen vaak niet meer de medicatie die ze nodig hebben. Drukt te veel op het AWBZ-budget van de instelling. Terwijl je wel je hele leven je pillen via de zorgverzekering vergoed kreeg.
Een Groningse mede-patiënt deed een gepassioneerde oproep om het kabinet Bruin-1 te bestrijden. Want alles wat tot nu toe normaal en vergoed werd, zou ten prooi vallen aan de bezuinigingsdrift. Bij de laatste spreker werd het me even te machtig, vechtend tegen de slaap.
Afscheid Jan Straatman
Maar goed, het hoogtepunt van de dag was wel het afscheid van Jan Straatman als voorzitter van Stichting AidsCare en het buddyproject. Al vaak geëerd en gelauwerd, maar dit overtrof (ook voor hem) alles.
Een rij sprekers, soms emotioneel, 160 gasten, muziek, veel oude bekenden en Jan, die met zijn tachtig jaren nog altijd scherp van geest is. In de kersverse grand cafézaal van congrescentrum 1931 (voorheen de Brabanthallen – veemarkt) werd het gezellig laat. En veel mensen schoven aan om te zeggen dat ze het krantenartikel hadden gelezen. Ook wel bijzonder.
Foto’s van bovenaf: kraam van door de overheid goedgekeurde marihuana. Deze pot is legaal; Daaronder detail van gebrandschilderd raam in 1931; Daaronder Jan Straatman.
1931aidsbejaardenBrabanthallenbuddy'shivJan Straatmanouderenweek chronisch zieken
Ton de Coster
7 november 2010Ja Ron, je hebt je kranig gedragen vrijdag, keurig in het pak… en zelfs zonder alcoholische versnaperingen was je soms ook hilarisch! De stemming zat er goed in!