Cambodja: de staat van de Staat

Gepubliceerd op 1 reactie 3 minuten leestijd 153 x bekeken

Een blik op de weg vandaag. Die blik zegt veel over de staat van de Staat Cambodja. En: hun Sen dreigt met staatsgeweld.

Staat van de staat Cambodja

Want die is belabberd. Als voorbeeld de weg van Phnom Penh naar Siem Reap. Reden we drie jaar geleden nog redelijk probleemloos over die weg, nu was het een rampenplan. Normaalgesproken duurt een rit met een minibusje korter (was ook beloofd): 4 uur in plaats van 6 of zeven uur.

Maar met hele stukken zonder asfalt (rijdt eigenlijk nog beter dan asfalt met gaten) en een enorm aantal wegopbrekingen vanwege werkzaamheden, duurde de rit met de minibus óók 7 uur. En omdat ik achterin zat – zo stel ik me voor – had het wat weg van een Dakar-rally.

Een korte impressie, ook leuk om te zien wat er aan je raam voorbijkomt. Het eerste deel gaat langs wegwerkzaamheden, het tweede deel over een niet geasfalteerde weg. Het is geen ‘stabiel’ filmpje, maar dat geeft wat van de reiservaring weer:

Op de meeste plekken waar afzettingen (met feestelijke linten met vlaggetjes in alle kleuren) werd níet gewerkt. De meeste al dan niet in uitvoering zijnde werkzaamheden betroffen de aanleg van nieuwe bruggen, kruisingen weg/riool.

Tegen de tijd dat dit project is afgerond, is er van de rest van de weg niets meer over. En dat op de belangrijkste verbindingsweg van het land: tussen de hoofdstad en het werelderfgoed Angkor Wat.

Openbaar Vervoer

Voor een tweede keer poogt de overheid een vorm van openbaar vervoer te introduceren. Uiteraard bekostigt Cambodja dit niet zelf. Japan betaalt een buslijntje op de drukste boulevard van de stad. Met oude stadsbussen uit een Japanse stad.

De prijs is heel laag gehouden om de mensen te verleiden de auto of de scooter te laten staan. Want ‘s ochtends en ‘s avonds loopt het verkeer op de grote boulevards helemaal vast. De rijken zullen nooit en te nimmer hun dure enorme grote luxe bakken verruilen. Dat is hen te min. Die grote monsters zijn wel handig op die vreselijke wegen buiten de hoofdstad trouwens.

Maar goed, gisteren fietste ik in de drukke spits van mijn kamer naar het vegetarisch cafeetje voor een bord met rijst, en ik passeerde tot twee keer toe zon’n oude Japanse bus. Die bus zat muurvast in het verkeer, en op twee passagiers na was die dan ook leeg.

Ik snap het wel. Ik betwijfel of er airconditioning in de bus is, een reden te meer om em te mijden. Lopen gaat sneller, en fietsen nóg sneller.

Cambodja - Public Transport Phnom Penh

Watermanagement

Japan is op nog een gebied een gulle donor: watermanagement. Japan financiert een nieuw waterdrainagesysteem voor Phnom Penh. In het natte seizoen staan de straten vaak blank, soms wel tot kniehoogte of hoger.

Niet handig, en nu zijn er overal in de stad opbrekingen omdat er grote sleuven gegraven worden waar rioolbuizen in gelegd worden die het overtollige hemelwater naar de grote rivieren moet afvoeren. Of het volstaat, ik waag het te betwijfelen. De regen komt hier in zulke hoeveelheden. Maar dat moet nog blijken.

Drain works Phnom Penh

Ook dit is voor Japan niet de eerste keer dat het op dit vlak wat betekent voor de waterafvoer van Phnom Penh. De eerste keer legde het een soort van open afvoeren aan die hetzelfde doel beoogden. Dat zijn nu de walmende open riolen geworden die je met je neus dichtgeknepen oversteekt.

Cambodja - Drain works Phnom Penh

Hun Sen dreigt met staatsgeweld

Kortom: de corrupte regering heeft wel geld, maar dat is nodig om het corrupte systeem in stand te houden en om de zakken te blijven vullen van de sterke man Hun Sen en zijn kliek.

Diezelfde Hun Sen sprak weer onheilspellende woorden deze week over een nieuwe demonstratie die door de oppositie is aangekondigd. Hij nam alvast een voorschot op staatsgeweld tegen de mensen die het samenscholingsverbod negeren. De onzin die eromheen werd verkondigd waarom het park niet kon worden gebruikt voor een manifestatie laat ik maar achterwege.

Ik ben benieuwd zondag of de oppositie én haar volgers het nog aandurven. En of Hun Sen’s dreigement loos blijken te zijn geweest.

Alvast voor morgen (anders overlaad ik iedereen met blogs): fijne bewegende beelden van een zwembroekenmodeshow door een stel afgetrainde Khmer.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
  • Ton de Coster
    28 maart 2014

    Wat een treurigheid…