Cambodja: corona-vrij, meer armoede

Cambodja: corona-vrij, meer armoede

Cambodja is officieel corona-vrij. Maar ook toerisme-vrij, want je komt zomaar niet het land binnen. Gevolg: terugval van armoede.

Cambodja: corona-vrij & toerisme-vrij

Helaas is het geen nieuws voor de lezer van dit blog (zie het bericht van 17 mei). Maar inmiddels is Cambodja door de overheid officieel corona-vrij verklaard. De ellende voor de bevolking is hiermee bepaald nog niet van de baan: het toerisme ligt op zijn gat omdat de overheid geen toeristenvisa meer verstrekt.

En mensen die in de ‘NGO-industrie’ werkzaam zijn (inclusief ikzelf, zij het als onbetaald vrijwilliger), die dienen aan aardig wat voorwaarden te voldoen:

  • Bewijs dat je Covid-vrij bent (niet ouder dan 72 uur)
  • Servicekosten voor COVID-19-testen, quarantaine en behandeling
  • Borg bij aankomst USD 2.000, – (via je credit card)
  • Een ziektekostenverzekering aanschaffen

Dat zit er voorlopig dus niet in, het wachten is op een vaccin en soepeler inreisvoorwaarden.

Armoedeval door corona-maatregelen

Dat corona Cambodjanen tóch hard treft, ondanks dat het land corona-vrij is, bewijst deze reportage wel die Kris Janssens maakte voor Bureau Buitenland:

Dit is exact het beeld dat we ook bij Untenu zien: veel extra aanvragen voor noodhulp van mensen die zichzelf normaalgesproken wel zouden redden. Helaas was de kas leeg en moesten we zelf een stop afkondigen. Inmiddels hebben we weer wat bij elkaar gespaard en naast een opleiding voor 10 homomannen en transgenders met hiv (zie hier) kunnen we weer wat noodhulp toekennen.

Meer nieuws uit Cambodja

Er is weer veel te melden, maar hier een kleine selectie:

En het toppunt van hypocrisie: de Amerikaanse ambassadeur feliciteert Cambodja op de dag van de constitutie:

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrieven?

Geef een reactie