Armoede in Cambodja

De armoede in Cambodja kan ik niet fotograferen, dat voelt te gênant voor mij. Voor mijn gevoel exploiteer ik dan de bedelaars, de verkoopstertjes, de sekswerkers, de lijmsnuivers.

Armoede: de onderkant van Cambodja

Maar om toch wat te vertellen, zal ik aan de hand van enkele foto’s een beeld proberen te schetsen van de onderkant van Cambodja. De armste onderkant van Cambodja bestaat uit arme boeren en vissers wiens inkomen niet in dollars is uit te drukken, maar slechts in het aantal maaltijden dat ze per dag tot hun beschikking hebben.

Of de in de steek gelaten kinderen, vervuild en die door het lijmsnuiven langzaam palla palla worden. Zo kan ik nog even doorgaan.

Maar de onderkant bestaat ook uit de straatverkopers die in de zinderende hitte volledig ingepakt de straten van Phnom Penh aflopen met hun handkar. In ieder geval hebben deze mensen een inkomen, hoe laag ook.

Phnom Penh - straatverkopers - armoede - poverty

De onderkant bestaat ook uit bouwvakkers die in dit soort bouwvallen van stalen golfplaten gehuisvest worden. Aan de rand van  Elite City. Hoe cynisch wil je het hebben. Er wordt dag en nacht gewerkt, ik wil niet weten hoeveel uur ze maken onder zware omstandigheden. Maar ook zij hebben werk, en een dak boven hun hoofd.

Diamond Island - Phnom Penh - bouwvakkers - armoede - poverty
Boeung Kak - land eviction - Cambodia - armoede - poverty

De onderkant eet ook op straat, al zijn dat niet de plaatsen waar ik op straat eet, want die zijn nog te duur voor hen. Er zijn nóg goedkopere plekken. Gezond is anders, maar het vult de maag.

De onderkant is ook verdreven van huis en haard. Om een meer droog te leggen, om projectontwikkelaars hun megalomane plannen te laten verwezenlijken. Vaak keren de mensen aan de rand van die plekken terug. In houten of golfplaten huisjes. En als ze demonstreren dan duurt het meestal niet lang of de politie maakt met geweld een eind aan de bijeenkomst.

Protest day 7
CNRP rally Phnom Penh

De arme onderkant verheft wel zijn stem, maar of het helpt is maar de vraag. Gretig wordt er geld aangenomen als dat door een partijfunctionaris van de oppositie wordt uitgedeeld aan de mensen uit de provincie die in Phnom Penh hun stem verheffen tegen het corrupte regime. Ze stemmen wel op een oppositieleider die als hij de stank van Phnom Penh beu is, even gaat skiën in de Franse Alpen (ik citeer maar wat ik op straat hoor).

CNRP Protest Phnom Penh
Sihanoukville slum

De onderkant leeft ook vaak op het water, zoals de Vietnamezen die naar verluidt geen recht hebben om op het land een huis te bouwen. Of zoals hierboven vlak voor de strandtenten in Sihanoukville, een straatje met krotten waar de meeste toeristen voorbij rijden zonder wat te kopen.

Als je geen geld hebt om een huis te huren of te kopen, dan ben je aangewezen op de randen in de stad die ‘vrij zijn’. Zoals hieronder, langs de stinkende rivier. Feitelijk een afwateringskanaal annex riool.

Waste dump - Cambodia - Cambodja - Phnom Penh
Insect vendor - Phnom Penh - straatverkoper

Of je hebt een schamel huisje aan de grote rivier, zoals Kar hierboven. En je hebt een handeltje in het centrum. Maar soms is er geen geld om nieuwe voorraad te kopen. En elke avond ziet er hetzelfde uit: bier drinken met een clubje vrouwen die ook wat verkopen of de toekomst voorspelen door middel van een stok kaarten. en de kinderen zijn tot laat op straat, want thuis is er geen opvang.

Als er echt geen geld is dan brengen vrouwen zoals Kar en hoog offer. Om het schoolgeld van hun kind te betalen zijn ze soms weken van huis om aan de grens te werken in de entertainment business. Dat eufemisme voor prostitutie.

Niet zo heel erg vreemd dat deze vrouwen snakken naar een buitenlandse man die hen wat verlichting geeft in ruil voor enkele weken gezelschap. En ik kan ze geen ongelijk geven. Kar vroeg me expliciet eens in mijn vriendenkring rond te vragen.

Streetfood - Phnom Penh - armoede - poverty

De onderkant haalt ook vuilnis op en sorteert het. Niet omdat het zo goed is voor het milieu, maar omdat plastic flessen, oud papier, blikjes, etcetera geld opleveren als grondstof. En zo struinen ze de straten af op zoek naar iets wat nog wat oplevert. Niet zelden zijn het de kinderen die dit doen.

En achter de krottenstroken verrijzen de nieuwe luchtkastelen van de nieuwe rijke Khmer en de rijke expats.

Air Castle Phnom Penh
The White Building - Phnom Penh - armoede - poverty

En dan zijn er nog de mensen die wel een stenen huis huren. Nou ja huis. Een kamertje in een verschimmeld complex dat door de expats the white building wordt genoemd. Inmiddels mooi van lelijkigheid met de beschimmelde muren en de planten die op de muren en balkonnetjes groeien.

Beneden kleine zaakjes waar in ieder geval ook geld wordt verdiend: haren knippen, drank verkopen, kleine eettentjes, wasserij, etcetera. Ik heb er even een kaffee tuk doh kooh tuk koa gedronken. Lesje Khmer: Koffie met (gecondenseerde zoete) melk en ijs. tuk doh kooh = water borst koe; tuk koa = water bevroren, ijs dus.

The White Building - Phnom Penh - armoede - poverty

Cultuurschokje

Morgen vlieg ik vroeg terug naar Nederland, met gemengde gevoelens.  Dan zal ik vanwege bovenstaande wel weer een cultuurschokje te verwerken krijgen. Want ondanks de armoede met alles wat daarmee samenhangt, blijft Cambodja en natuurlijk de Khmer, mij na aan het hart.

This Post Has 2 Comments

 1. Het zogenaamde hosselen is hier in Amsterdam-ZuidOost van het straatbeeld verdwenen. Toch heb ik het idee dat de bijbehorende armoede gewoon uit het zicht is verdwenen, maar nog steeds bestaat.
  Kleurrijke taferelen zijn dus grotendeels verdwenen.
  Wel rijden de morgensterren af en aan met hun busjes om een centje te verdienen met de meest waardevolle weggegooide spullen langs de straten.

  Jongere maar ook oudere vrouwen proberen een voorbijkomende bedgenoot aan zich te binden door zwanger te worden. Werkloosheid en armoede en lager wordende uitkeringen worden schrijnender bij de stijgende prijzen.

  Onrecht is er op de mooiste plekken veraf of dichtbij te vinden.

  Bezorgde groet,

  1. Schrijnender kan het verschil tussen de Nederlandse ‘armoedenormen’ en de armoedesituatie in Zuidoost Azië niet aangegeven worden:
   “Wel rijden de morgensterren af en aan met hun busjes om een centje te verdienen met de meest waardevolle weggegooide spullen langs de straten.” In busjes die af en aan rijden, waardevolle spullen… Amsterdamse armoede.
   In Z-O Azië zie je vervuilde in lompen gehulde sukkelaars in smerige afvalzakken naar een plastic flesje of ander herbruikbaar materiaal graaien om een overlevingsgrijpstuiver bij elkaar te scharrelen.
   Laten we het begrip armoede uitsluitend daarvoor reserveren. ‘Onze’ krapte is geen armoede.

Geef een reactie