Boulevard opent in stijl

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 108 x bekeken

Boulevard 2011
Gisteren opende het theaterfestival Boulevard met een prachtige voorstelling van NTGent. De opening geschiedde bij stralend weer, de regen nam het over maar mocht de pret niet bederven.

De cultuurbezuinigingen bleven niet onbesproken bij de openingstoespraken van festivaldirecteur Geert Overdam en burgemeester Ton Rombouts. Maar dat een cultuurminnend publiek ooit zou applaudiseren bij de mededeling dat er ‘maar’ €40.000,- wordt bezuinigd had ik niet eerder meegemaakt.

Wat was het geval? De gemeenteraad van ‘s-Hertogenbosch heeft het college van Burgemeester en Wethouders opgedragen om geld te vinden in de begroting om de aangekondigde bezuiniging van een ton op het festival Boulevard met €60.000,- te verminderen.

Opening Boulevard

Dat plan was al onzalig, te meer omdat de Boulevard één van de trekkers zou moeten worden van Brabantstad Culturele Hoofdstad in 2018. De burgemeester had drie heuglijke mededelingen: ten eerste dat B&W het geldbedrag hadden gevonden, applaus! Het blijft een bezuiniging op cultuur en de burgemeester serveerde een sigaar uit eigen doos. Twee: de gemeente zal er alles aan doen om de Boulevard te helpen aan nieuwe sponsorgelden te komen. Drie: theaterfestival Boulevard had als eerste de garantie n.a.v. de ingediende plannen dat het één van de trekkers van Culturele Hoofdstad en het Jeroen Boschjaar zou worden.

Ik snap dat men daar blij mee is, dat zou ik ook zijn, dat betekent in elk geval dat het festival profiteert van de middelen die vrij komen voor die evenementen. Dat wil zeggen, áls Brabant en haar 5 grootste steden de titel grijpen.

Genoeg cynisme, het festival is er vooral voor de cultuur, niet voor politiek. Al lijkt dat met zoveel gasten uit dat metier tijdens de openingsavond eerder wel het geval. En ja, ik was er ook. Voor een optimischer toontje (ook waar), lees het artikel in het Brabants Dagblad.

De openingsvoorstelling was op lokatie in een boerenschuur: ‘Ginds, tussen de netels’ van NTGent. En het was de moeite meer dan waard (NTGent speelt nog tot en met volgende week zaterdag).

Door de lokatie, de boerenschuur met het erf op de achtergrond waar zich ook van alles afspeelt. Door de fanfare die meestentijds op de achtergrond speelt, door het Vlaams, je waant je in Urtica (fictief Vlaams dorp, ‘wereldhoofdstad van de brandnetels’). Er zitten absurde elementen in, vooral de dj met hersenbeschadiging vanwege een aanvaring met een hard voorwerp, zorgt voor mooie wisselingen. Er wordt gezongen, mooi gespeeld, ruw ook, maar daar houd ik wel van. Een enkeling zuchtte op de tribune toen de huishoudster (overtuigend gespeeld door ene man, enkel in jurk en met lippenstift op) haar/zijn billen liet zien. Tja, het hoort er allemaal bij.

Boulevard 2011

Bij binnenkomst word je welkom geheten door een dame die haar rol dan al speelt. Ik kende ze ergens van… dat bleek te kloppen, Chris Thys had ooit een gastrol in de Vlaamse televisiereeks ‘Thuis’. Het leuke van de Boulevard is altijd dat kleine theater, en dat zat em ook hier in toen Thys’ karakter ons toevoegde “Welkom, goedenavond.” en even later uit haar mondhoek: “Ik houd mijn hart vast”.

Een aanrader dus en nog zes keer te zien, klik hier voor speeldata.

 

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.