Gisteren tijd voor een afspraak met een vriendin en samen via de Dommel en het pontje het Bossche Broek ingelopen. Prachtige wolkenluchten en een mooi uitzicht op de Sint Jan.

Weinig steden hebben een historisch centrum dat nog grenst aan een natuurgebied. Wie vanaf de Stadsdommel aan de Westwal de trap naar beneden neemt, komt op een voetpad over het het water. Je loopt dan midden in de stad onder het Willemsplein (‘Heetmanplein’) zonder dat je veel last hebt van het verkeerslawaai.

Vervolgens kom je op de splitsing van de Dommel in het Drongelens Kanaal en de Stadsdommel. Hier stroomt het water zo snel dat er zelfs een miniwaterval is. Speciaal voor kano’s is er een passage gemaakt. Er is ook een vispassage. Hierna kun je met het voetpontje jezelf overzetten naar het Bossche Broek. Via een dode arm van de Dommel (die een paar jaar geleden opnieuw is uitgegraven) kom je uiteindelijk hier uit:

Hét ideaalbeeld van Onno Hoes: gesponsorde natuur. In dit geval de Essent Promenade. Gewoon openbaar toegankelijk gebied, maar dan met reclame (ook nog eens van ‘ons’ geld). Via dat wandel- en fietspad loop je weer de binnenstad in.

Geef een reactie