Zeldzame (kraak-) cicade in Rotterdam

Zeldzame (kraak-) cicade in Rotterdam

Al een week of wat hoorde ik een luid gesjirp aan de Rochussenstraat. Ik dacht eerst aan iets mechanisch, maar 50 meter verder in de plataan zat de bron: een cicade.
(bijgewerkt 24 juli: audiofragment Vroege Vogels)

Cicade bij Vroege Vogels!

Vandaag besteedde Vroege Vogels kort aandacht aan de Rotterdamse kraakcicade. laat je niks wijsmaken, Rotterdammers laten ook van zich horen, alleen was mijn opname niet supergoed 😉

Vroege Vogels – 24 juli 2022

Cicade in Nederland?

Ik waande me even in Cambodja. Want daarvan herkende het geluid luid gesjirp. In Siem Reap aan de rivier stond een rij bomen en daar kwam met name ’s avonds een kabaal vandaan. De meesten van ons kennen het kenmerkende geluid van een vakantie in Zuid Frankrijk of elders aan de Mediterranée.

Ik vertelde het een buurvrouw die ook helpt het buurtgroen te onderhouden. Zij woont er nog dichter bij en had het ook gehoord. Ik besloot een geluidsopname te maken en die voor te leggen aan iemand van Bureau Stadsnatuur.

Luister eerst zelf, in de linkerbovenhoek van de afbeelding zie je ene klein wit icoontje. Als je erop klikt speelt het geluid af:

cicaden
Klik op het witte audio-icoontje in de linker bovenhoek van de afbeelding.

Kennelijk waren wij niet de enigen die het geluid hadden opgevangen en herkend. Want Niels de Zwarte van Bureau Stadsnatuur reageerde direct op Twitter:

Kraakcicade

Het blijkt dus een kraakcicade, en die rukt kennelijk op in Nederland. Zo berichtte Vroege Vogels eerder, zie hier. De Stadsecoloog van Amsterdam meldde zich ook op Twitter. Daar waren eerder al eens enkele exemplaren meegelift met geïmporteerde bomen uit Frankrijk. Hoe deze Rotterdamse kraakcicade hier terecht is gekomen… geen idee. De boom staat er al een tijdje. Wellicht meegelift met iemand die terug kwam van vakantie?

Wil je je met deze tropische temperaturen ook even echt in Zuidelijke sferen wanen? Neem een klapstoeltje en zet je onder de plataan aan de Rochussenstraat. Het is die ene die schuin voor de metro-ingang staat bij de Saftlevenstraat. Je moet wel het gebulder van voorbijrazend verkeer tolereren. Daar wordt die ene kraakcicade soms door overstemd.

This Post Has One Comment

  1. “Wat een vreugdevol bericht,” zou Margreet Dolman zegen,
    En vandaag meldt NRC dat het weer waarvoor men in de jaren 70 naar Frankrijk trok, nu in ons land is
    Dat we dat allemaal mogen meemaken, hoe bijzonder is dat?

Geef een reactie