Balkonvogels

Gepubliceerd op 2 reacties 2 minuten leestijd 275 x bekeken

balkonvogels Blackbird Turdus merulaAangezien ik deze week weinig meer kon doen dan een beetje naar buiten staren, een blogje over mijn balkonvogels. Sinds ik een minivoederhuisje heb geïnstalleerd neemt de belangstelling toe. 

Balkonvogels

Vanwege een operatie vorige week (alles is goed verlopen) moest ik het rustig aan doen. Blij dat ik de week ervoor een klein voederhuisje had opgehangen en droogde meelwormen had neergelegd.

Vorig jaar zag ik al eens het roodborstje en de winterkoning kort op het balkon. En ook de gekraagde roodstaart  liet zich zien, en zelfs fotograferen. Iets wat bij winterkoning en roodborst nog niet lukte.

Maar vorige week zat er plots een klein vogeltje te scharrelen (foerageren) tussen de stokroos en de winterheide. Ik kon met de telelens een foto maken en plaatste die op waarneming.nl. Ik kwam er met mijn vogelgids niet uit.

Waar ik dacht dat het een bladkoning was, sloeg André de Baerdemaeker (ecoloog van Bureau Stadsnatuur Rotterdam) alarm: het zou wel eens de Siberische Tjiftjaf kunnen zijn. Bij Waarneming betwistte men dit. Maar ‘s avonds ging men op het forum de discussie aan. Zo serieus neem ik het nou ook weer niet. De jongens van Stadsnatuur wilden zelfs komen kijken. Wat niet ging vanwege de voorgeschreven rust hier. En aan het eind van de avond was men eruit: het was toch een ordinaire tjiftjaf.

Jammer voor de ornithologen, maar voor een balkonnetje van anderhalve vierkante meter op 4 hoog achter midden in de stad vond ik het al bijzonder genoeg.

Hieronder een compilatie van wat ik allemaal aan gevogelte voorbij zag komen. Op het balkon kwamen al de volgende bezoekers: koolmees, pimpelmees, houtduif, merel, roodborst, winterkoning, grote bonte specht, zwarte roodstaart, (Vlaamse) gaai, heggemus en dus de tjiftjaf. En op wat afstand (nog niet betrapt): de halsbandparkiet. Al met al een aardige verzameling balkonvogels.

Niets missen? Meld je aan voor één van de nieuwsbrieven:

[wysija_form id=”2″]

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaires
 • Rob Alberts
  17 februari 2015

  Beterschap!

  Een indrukwekkende lijst met vogels.

  Mijn achtertuin haalt dit aantal niet.

  Vogelevriendelijke groet,

 • Ron van Zeeland
  17 februari 2015

  Dank Rob, het gaat elke dag wat beter.

  Voor wat betreft de vogels: een combinatie van voederen en niet al te ver verwijderd wonen van de rivier en een groot stadspark denk ik.

  Groet,
  Ron