Senaat – alweer op bezoek

Gisteren waren SP-statenleden uit het land te gast van de SP-fractie in de Senaat. Om te praten over de verkiezingsprogramma’s en de rol van de provincies. Was leerzaam, interessant en leuk.

Tiny Kox

Niet zo lang geleden waren alle Brabantse Statenleden al eens in de Eerste Kamer op bezoek, klik hier. Nu was ik er dus opnieuw. Ook nu weer was Tiny Kox (de fractievoorzitter in de Eerste Kamer) prominent aanwezig. Dat alleen al maakt het aangenaam.

Senator Tiny Kox

Hij begon namelijk met een lesje geschiedenis. Van het gebouw, de vergaderzaal, en dat gaat altijd met een lach. In twee ronden spraken we met Ronald van Raak, Nico Heijmans en Eric Smaling over de financiën en de rol van d eprovincies. Hier werd een intern stuk aangescherpt.

Gelukkig is het standpunt van de partij ook het mijne (zo bleek nadat ik er iets over had gezegd). Waterschappen als uitvoeringsorganisatie onderbrengen bij de provincie. Zo word het beleid door een democratisch gekozen orgaan bepaald en blijft de uitvoeringsorganisatie (pompen is toch het belangrijkste) in tact. Want wat goed is moet je behouden.

Waterschap en provincie overlappen elkaar op veel terreinen. Bovendien is elk waterschap een eigen koninkrijkje met een semi-democratisch gekozen bestuur, waar bovendien maar heel weinig mensen voor gaan stemmen.

Nog zoiets, de regio’s in Nederland. Wij hebben er ook eentje, het SRE. Afschaffen of volwaardige provincies van maken. Want nu rijden we elkaar in de wielen en ook hier geldt: het kost veel en er is geen werkelijk democratische legitimatie. En d eburger begrijpt er niets van (bijvoorbeeld: waarom kon je met een Brabants buskaartje maar tot de SRE-grens, terwijl dat toch ook Brabant is?).

Eric Smaling

Senator Eric Smaling

Met Eric Smaling gingen we nog in discussie (na een voordracht door hem, foto boven) over de taken van provincies. Wat hier opviel was de liberalisering die er door het land waait. Regelgeving wordt afgeschaft en versoepeld, met als gevolg dat er weinig of geen controle mee ris op bouwen, bedrijven en activiteiten. Wat vroeger vergunningplichtig was, kan nu gewoon gedaan worden.

Herkenbaarheid bij collega-Statenleden is altijd fijn. Bijvoorbeeld over het feit dat zelfs provincies qua kennis niet op kunnen boksen tegen bedrijven die dure gespecialiseerde bureaus inhuren om hen door de milieuvergunningprocedures heen te loodsen. Dat leidt tot schadelijke situaties voor mens en milieu, denk maar eens aan Reiling.

Het was al met al een goeie dag, wel jammer dat ‘Den Bosch’ had besloten toch maar extra vergaderingen te plannen op deze dag, terwijl zo nadrukkelijk was gevraagd deze vrij te houden. Nu konden veel Brabantse fractieleden niet of later komen.

This Post Has One Comment

  1. Hallo Ron,
    Leuk stuk, mooie foto’s.
    Maar zeer kwalijk dat de Ridderzaal niet eens toegankelijk is. Zo’n belangrijk gebouw maar mensen met een beperking mogen buiten blijven. Wel duizend excuses, maar ik voelde me er toch niet prettig bij. Als ik wilde kon ik wel twee uur buiten wachten, om half 4 ging de discussie verder in de 1e kamer. Nou, om half 4 was ik alweer terug thuis. Zeer slecht geregeld! (ook door de SP)

    Gonny Andreas

Geef een reactie