Gisteren was het Wereld Aids Dag en ook in Rotterdam werd er ruimschoots aandacht aan besteed. En niet voor niets bleek maar weer. Ik ben nog een beetje aan het bijkomen, maar hierbij alvast wat observaties.
Aids – “Dat hoef ik niet”
Natuurlijk waren er mensen die – zodra het woord aids viel – met een afwerend gebaar zeiden ‘dat hoef ik niet’ en wegsnelden. En ook opvallend waren de nogal zure reacties van oudere autochtone Rotterdammers, tot aan beledigende opmerkingen aan toe (“Die homo’s neuken maar door zonder condoom”). We haalden onze schouders erbij op en gingen door. Verloren energie waarschijnlijk.
Aids – “Kan ik ’t van mezelf hebben?”
Zomaar één van de vragen die ik gisteren kreeg van iemand die getest wilde worden, maar zelf nog nooit seks had gehad. Deze dame kon ik uit de wachtrij halen, een test had niet zoveel zin. Naast de vaker voorkomende vraag “Alleen homo’s krijgen dat toch?”, kwamen er nog veel meer opmerkingen en vragen voorbij die voor mij duidelijk maakten dat ook in wereldstad Rotterdam niet voor niets uitgebreid werd stilgestaan bij Wereld Aids Dag.
Opvallend veel mensen waren ontvankelijk voor de gratis tasjes-met-inhoud die we aanboden. En ook opvallend was dat mensen van elke achtergrond vragen durfden te stellen, een lintje op lieten spelden of zelfs een hiv-test lieten doen.
Hiv – “We leven er al 23 jaar mee”
Mooi ook hoe open sommigen waren. Een homostel zei nadat we een lintje hadden opgespeld: “We leven er al 23 jaar mee”. Of een meisje dat met haar nieuwe vriendje vertelde over haar hiv-positieve moeder. Een mijnheer die diep in gedachten verzonken doorliep (‘nee dank u’), werd wakker, kwam terug en vroeg: “Zei u nou Wereld Aids Dag? Dan mag het natuurlijk wel!”.

Hiv-test – “Je hebt hét al gedaan?!”
Ook hilarische momenten waarbij ik maar niet ingreep toen een drietal jongeren op ons af kwam en waarbij ik vermoedens had dat de jongen homo was. Vanwege de drukte bij de hiv-testen liep de wachttijd soms op tot 20 minuten of langer en haalde ik de risicogroepen eruit omdat die elders gratis kunnen testen in tegenstelling tot de mensen die hier minder risico lopen.
In dit geval liet ik het maar gaan omdat ik vermoedde dat het gevoelig lag. Toen de meiden merkten dat de jongen zich wilde laten testen (bij de anderen was het niet relevant (zie eerste citaat), riep één van de meiden: “Je hebt hét al eens gedaan!?”.
Aids – “Bidden is beter dan medicijnen”
Vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting betekenen ook dat mensen er andere ideeën op na mogen houden én mogen verkondigen. Of het toeval was weet ik niet, maar de stad was vergeven van verkondigers van de blijde boodschap. Zo was er ’s ochtends al een man weggestuurd die vlakbij onze lokatie God’s woord stond te verkondigen. Na één keer weggestuurd te zijn kwam hij later in de middag terug.
Kort en bondig (de hele theorie laat ik achterwege) kwam het erop neer dat we maar flink moesten bidden en de Heer zou ons verlossen van aids. “Heeft er één van jullie aids?” vroeg de man. Gloria en ik bevestigden onze hiv-status. “Bidden is beter dan medicijnen”, verkondigde hij. Ik antwoordde dat ik het toch maar liever bij mijn pillen hield en vroeg Gloria (praktiserend Christen) en Heleen (voormalig predikante) om de zaak over te nemen. En dat deden ze. Wij hielden vast aan onze boodschap: testen en indien positief: ‘aan de pil’.
Aids – “Dat is toch alleen iets van homo’s?”
Nooit gedacht dat ik een voorlichtingsgesprek met een heteromeisje zou voeren. In ieder geval is het me wel duidelijk dat ook sommige hetero’s er een wild leven op na houden. Haar openingsvraag was meteen een handige inkopper voor mij: “Dat is toch alleen iets van homo’s?”. Ik nam haar even apart om wat meer duidelijk te krijgen wat haar vragen precies waren. De straat leent zich niet goed voor intieme gesprekken.

Ik ben redelijk direct en daardoor kon ze gemakkelijker open zijn over haar seksleven. Gelukkig slikte ze wel dé pil. Ik adviseerde haar om naast de hiv-test ook meteen maar een afspraak te maken voor een SOA-test bij de GGD. Voor alle zekerheid.
Hiv-test – “I test every 3 months. Am I naughty?”
Ik dacht van wel. Gelukkig was dit er één met een knipoog. Deze jongen was tijdelijk in Rotterdam bij een vriend. De eerste liet zich in zijn thuisstad elke drie maanden testen. Als je je elk half jaar laat testen is dat verstandig. Als je je elke drie maanden laat testen, ja, dan ben je ondeugend. Met een knipoog terug. Hij wist voorwaar van de filmavond die Untenu vorige week organiseerde. Zijn vriend heb ik doorverwezen naar mantotman.nl, de testplek voor mannen die seks hebben met mannen. Na eerst voorzichtig gevraagd te hebben of dat het geval was uiteraard.
Op naar Wereld Aids Dag 2016
Al met al een heel geslaagde dag met nog veel mer gesprekken met stoere vrouwen die zich wel laten testen in tegenstelling tot veel jongens die liever rollebollen en de kop in het zand steken. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Een fantastische ploeg mensen die de activiteiten hebben uitgevoerd. In januari gaan we evalueren. Ik zal in elk geval voorstellen een portaalwebpagina te maken over hiv in Rotterdam en om meer mensen met hiv te betrekken bij de organisatie. Waaronder in elk geval ook meer vertegenwoordigers risicogroepen zoals homo- en bi-mannen en transgenders.

De foto’s komen van vrijwilligers van Wereld Aidsdag Rotterdam. De foto’s hierboven komen van mijn fotopagina op Flickr.
aidshivRotterdamWAD2015Wereld Aids DagWorld AIDS Day
Reageren?