Vanmorgen werd ik wakker na een onrustige nacht – kan aan First they killed my father liggen – met berichten dat de laatste jongen die we (Untenu/Bandanh Chaktomok) noodhulp hadden verleend, alsnog is overleden. En dat op de laatste dag van Pchum Ben, de dagen in het Boeddhistische jaar waar de doden vereerd worden.
First they killed my father
Angelina Jolie is de regisseuse van de film, die op locatie is opgenomen en wel in het Khmer. Nu eens niet Amerikaans-Engels met een aangedikt Aziatisch accent gesproken film, maar in de taal van het land waar zich dit drama afspeelt. Het is feitelijk een verfilming van de biografie van een vrouw die de gruwelen van de Rode Khmer als kind meemaakte. In de film wordt alles dan ook vanuit het perspectief van een jong meisje bezien.
Of de film is zo goed, of het komt doordat ik me al meer heb verdiept in Cambodja, woorden herken. Mensen daar ken die ook in vluchtelingenkampen hebben gezeten. Ik weet het niet, maar het greep aan. Ik realiseerde me dat die kinderen van toen nu allemaal veertigers en vijftigers zijn. Mensen die geïndoctrineerd zijn door Angkar zoals het regime zichzelf noemde. Het regime dat bijna een kwart van de eigen bevolking vermoordde. Door systematische vervolging van bepaalde groepen of door honger en uitputting.
Nu te zien op Netflix, hier een voorstukje:
Aids-doden
Eerder schreef ik al op untenu.nl dat de noodhulp duurder werd als gevolg van het landelijk dekkende netwerk van onze samenwerkingspartner. Daardoor komt hulp vaak later (afgelegen gebieden) en is de zorg per persoon duurder. En soms dus te laat. Temidden van de Rotterdam Pride-voorbereidingen werk ik nu aan het dossier voor de uitvaart van Sophan. Dat er bij door ons geholpen mensen vaker iemand overlijdt aan de gevolgen van aids is deels ook te verklaren door de afstand. Was deze jongen van net 27 jaar oud eerder gevonden, dan had hij wellicht tijdig aan de hiv-remmers begonnen.
Liever haalde ik geld op voor hulp die iemands leven redt, maar dit is ook de realiteit in Cambodja. Zaterdag vind je onze tent op het Schouwburgplein in Rotterdam. Van 12.00-22.00 uur staan we daar om mensen it te leggen wat Untenu in Cambodja doet. En om geld in te zamelen. Zie voor meer informatie over onze activiteiten tijdens Rotterdam Pride deze link.
Pchum Ben
Het is vandaag de laatste dag van Pchum Ben in Cambodja. In Nederland wordt aanstaande zaterdag in Breda Pchum Ben gevierd.
aidsAngeline JolieAngkarCambodjadodenFirst they killed my fathergenocidehivPchum BenPol PotRode Khmer
Reageren?