Yvon Kraaijeveld overleden

Dit weekeinde bereikte mij het droeve bericht dat de voorvrouw van transgender Eindhoven na een ziekbed is overleden. Yvon Kraaijeveld was in Brabant één van de eersten die de moedige stap zette om zichzelf niet meer te verstoppen.

Ik meen dat het in 2006 was dat SP-wethouder Hans-Martin Don Yvon een koninklijke onderscheiding opspeldde voor haar verdiensten als Eindhovense voorzitter van de Landelijke Kontaktgroep Travestie en Transseksualiteit (LKG T&T). Een onderscheiding die ze trots in ontvangst nam. Dat was meteen één van de eerste keren dat ze naar buiten kwam als Yvon.

Natuurlijk doet een voorzitter het nooit alleen, maar je hebt wel mensen als Yvon nodig die de moed hebben om dit soort stappen te zetten die toch echt nodig zijn willen we de wereld laten inzien dat er méér is dan man of vrouw.

Tot mijn verrassing verscheen Yvon bij de ondertekening van het convenant tussen SP, D66 en het COC. Ik had haar natuurlijk uitgenodigd, maar was erg blij dat ze er was. Ze ondertekende het convenant namens de LKG T&T. En zo stonden transgenders ook op de Brabantse politieke agenda.

Vorig jaar organiseerde de afdeling Eindhoven van LKG T&T de eerste transgender infodag van Nederland. Een groot succes. Zoveel mensen die hun verhaal deden. Zo ook Yvon, ze werd geïnterviewd door Catherine Keijl. Ook Hans-Martin Don was toen weer van de partij en hield een mooie toespraak.

Toen Yvon ernstig ziek werd, leek het er even op dat ze er bovenop zou komen. Toen ze toch weer opgenomen werd, was Hans-Martin Don graag bereid om haar bij verrassing te bezoeken. Van wat ik ervan terug hoorde, genoot ze van de aandacht.

Volgende week komen we weer bij elkaar bij de ronde tafelconferentie in het provinciehuis. Het zal voor sommigen zwaar vallen, maar ik hoop van harte dat de andere bestuursleden het op kunnen brengen om het werk van Yvon trots en zichtbaar voort te zetten.

Geef een reactie