Wingewest Brabant

Wingewest Brabant

Die term viel onlangs tijdens het fractie-overleg. Dat waren we vroeger en dat zijn we op sommige punten nog steeds. Ik kreeg dat als antwoord op mijn vraag waarom er in het dichtbevolkte Brabant zoveel (militaire) vliegbases zijn.  Wingewest betekent denk ik dat je veel lasten hebt en weinig lusten.

Die lasten werden genoemd: 

  • Het merendeel van de Nederlandse militaire vliegbases ligt in Brabant. Dat brengt naast wat werkgelegenheid een hoop stank- en geluidsoverlast met zich mee. 
  • De intensieve veehouderij is grotendeels in Brabant geconcentreerd. Wel veel werkgelegenheid schat ik in, maar ook veel risico’s en overlast.
  • Tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen is veel vrachtverkeer over de weg en over het spoor. vaak door binnensteden en langs dorpen. Weinig profijt en veel overlast en risico’s (gevaarlijk vervoer).
  • De glastuinbouw waar in het Westland geen ruimte is voor uitbreiding mag naar… Brabant.
  • Burgerluchtvaart: Schiphol loopt over, wie vangt de klappen op? Vliegveld Eindhoven.

Als Brabant dunbevolkt was met veel open ruimte zou het een logische keus zijn om hier overlastgevende industrie, verkeer en landbouw te concentreren. maar dat is niet zo, na de Randstad is Brabant één van de dichtsbevolkte gebieden van Nederland. 

De militaire luchtvaart hoeft zich voor oefenvluchten niet echt aan de grens te concentreren. Er liggen wat gevaren op de loer in onze provincie. Mogelijk worden F16’s van Leeuwarden naar Volkel verplaatst. Awacs moeten uitwijken naar Eindhoven. Gilze-Rijen ervaart al de gevolgen van het besluit om daar de nationale miliaire helihaven te lokaliseren. En danheben we het nog niet gehad over de mogelijke komst van de JSF en de overlap vanSchiphol die door Vliegveld Eindhoven moet worden opgevangen.

Dat wringt steeds meer, zeker nu de luchtmacht steeds vaker internationaal wordt ingezet. Een voorbeeld is Gilze-Rijen waar nu de heleicopters zijn gestationeerd. Sindsdien zwelt de onrust onder omwoonenden, tot in Tilburg. Privacy kwijt, overlast door trillingen en geluid.

In Volkel kan al jarenlang niet gebouwd worden voor de eigen bevolking.

Om al die ontwikkelingen eens op een rij te zetten en de mogelijkheden te onderzoeken of er misschien een gezamenlijk antwoord te vinden is, organiseert de SP-fractie in Provinciale Staten op 26 juni in Tilburg een avond voor geïnteresseerden. Tweede Kamerlid Krista van Velzen zal één van de sreeksters zijn. Meer info over tijd en locatie volgt later.

Geef een reactie