Gisteren zijn we naar de afscheidsexpositie van Wim van Heeswijk gegaan. Hij emigreert binnenkort naar Afrika en probeert vòòr zijn vertrek nog zoveel mogelijk kunstwerken te verkopen.

Wim was tot vorig jaar nog voorzitter van het (toen nog) Bossche COC. Hij is ook kunstenaar en stond vooral bekend om zijn schilderijen waarop mannen en Afrika centraal staan. Ook kon je kritiek op de kerk aantreffen in zijn werk. Daarnaast maakte hij mooie bronzen beelden waarin steeds vaker androgyne figuren centraal stonden. Hier is zijn werk te bewonderen.

Begin november vertrekt hij naar Afrika, waar hij al vaker voor langere perioden verbleef. Hij begint er een cultureel centrum waar toeristen en de de lokale bevolking profijt van hebben. De naam is Bokaloho, zie hier de officiële webstek.

Op bovenstaande afbeelding zie je een aantal kleine schilderijtjes (uit een grote serie) die hij maakte n.a.v. het indertijd afgeblazen generaal pardon. De LPF beloofde 26.000 asielzoekers een generaal pardon, maar bij de kabinetsformatie sneuvelde dit. Wim toog naar het asielzoekerscentrum bij Vught en fotografeerde daar een aantal mensen en maakte er kleine portretten van die naast de ‘LPF-stropdassen’ kwamen te hangen.

Wij vonden het een mooi statement en een mooie herinnering aan Wim.

This Post Has 2 Comments

 1. Hoi Ron

  dat werk van Wim kende ik nog niet. Het verschrikkleijk drukke weekeinde in de Villa maakte dat ik niet naar Wim’s expo gegaan ben. Ik ga hem mailen om te kijken of we dat werk niet voor “ons” kunnen behouden. Is dit iets voor het Bossche museum? Anders ga ik in conclaaf met Wim of ik er iets in de Villa mee kan doen.

  Met vriendelijke groet

  Helm

 2. Hoi Helm,

  Ik weet dat Wim het wel iets vond voor het stadskantoor, maar dat ging niet door. Té politiek getint vrees ik.

  Ik weet niet of een Bossch’ museum werk van Wim heeft en in welk museum het zou passen. Bedoel je het SM’s?

Geef een reactie