Wild zwijn rukt op, wolf volgt
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay.

Niet alleen in de Peel leeft een populatie wilde zwijnen, ook onder Eindhoven is een groep Belgische wilde zwijnen illegaal de Noord-Brabantse grens overgestoken. Het wachten is op de wolf, die volgens deskundigen ook in onze provincie de Nederlandse grens bereikt.

Dat zou nog eens een verandering betekenen voor de Nederlandse natuur. Vormen de wilde varkens een bedreiging voor verkeer en hier belangrijker, de economisch machtige intensieve varkenshouderij, de wolf vormt een bedreiging voor schapen en jagers. Deskundigen betoogden dat een enkel schaap door een wolf zal worden gegrepen. Belangrijker is dat er eindelijk een natuurlijke vijand is voor het groot wild in Nederland.

De varkens in Brabant zijn illegaal, officieel mogen wilde zwijnen in het Limburgse Meinweggebied en op de Veluwe rondlopen. De natuur trekt zich echter weinig aan van door mensen en politici (ook mensen) getrokken grenzen.

Ik vind al die ontwikkelingen wel spannend als ik heel eerlijk ben. Lees hier over de opmars van het wild zwijn in Noord-Brabant. En klik hier voor een artikel over de opmars van de wolf in Europa.

Op de pagina van de Zoogdierenvereniging is een speciale startpagina ove rhet wild zwijn in Nederland, klik hier.

This Post Has One Comment

  1. Nou is het wilde zwijn ook bij Eindhoven in opmars net zoals dat in een miljoenenstad als Berlijn het geval is. Het dier maakt duidelijk dat niet alleen de mens overal zichzelf ongestraft kan vestigen! Nou ook de wolf in opmars is kan deze het aantal zwijnen onder controle houden daar die nauwelijks vijanden hebben, uitgezonderd de mens! Daar komt nog bij dat als wilde zwijnen in een beperkt gebied leven ze veel sneller vatbaar worden voor ziektes, net als tamme varkens!

Geef een reactie