De mensen die betrokken waren bij de totstandkoming van de Brabant Battle –  de scholierenwedstrijd van Omroep Brabant en de provincie – mochten zich even een V.I.P. (of V.I.B.) wanen bij de finale van de Brabantse scholenstrijd.

Very Important Brabander

Op het kaartje dat we bij de portier ontvingen stond VIP en op het lint Very Important Brabander. Over het Engels waarmee de kijkers menen getrokken te moeten worden hebben we het nu even niet, maar verder was het leuk om de televisie-opnamen eens van dichtbij mee te maken.

En presentatrice Meike de Jong deed het in één keer, wat niet van alle (zeker niet van mij) vragen-insprekers gezegd kon worden. Daar waren meer takes voor nodig. Ieder haar vak hè?

De kijkers zijn pas bij aflevering drie (aanstaande zaterdag de vierde) dus ik verklap niet welke scholen in de finale tegenover elkaar stonden. Wel dat het tot het laatst spannend was. Bij het weggaan werd ik nog door de producente aangesproken die met enkele winnaars van drie jaar terug na stond te praten. Gevraagd naar hun leeftijd kwamen we op de verkiezingen.

Eén van de meiden had voor het eerst gestemd. Op mijn vraag op welke partij dan moest ze het antwoord schuldig blijven. Wel maakte ze met haar ogen gesloten een draaiend gebaar met haar wijsvinger die blind een partij aanwees op het stembiljet (althans dat verbeeldde ze). “Als binnenkort de waterschapsbelastingen omhoog gaan niet klagen”, reageerde ik. Democratie als spelletje. Er valt nog genoeg te halen.

Kijkcijfers Brabant Battle

De producente vroeg ik nog naar het bereik en de kijcijfers logen er niet om. Wat ik heb onthouden had men bij de doelgroep (scholieren) een kijkersbereik van 49%. De uitzendingen werden door ruim 200.000 mensen bekeken wat in Brabant op een marktaandeel van 14% neerkwam. Ik kan er een paar duizend en enkele procenten naastzitten, maar ik ben wel onder de indruk. De organisatie had alle media ingezet om de jongeren te bereiken en blijkbaar zijn ze geslaagd in hun opzet. De kijkcijfers zijn nu al beduidend hoger dan vorig jaar.

Brabant Battle werd opgenomen in de koepelhal van de NS-werkplaats in Tilburg, een prachtige locatie.


Hier alle blogs – inclusief de filmpjes waar ik de vragen stel.

This Post Has One Comment

  1. Lieve help.Blind stemmen…
    Ik hoop dat we onze kinderen wat beters bijgebracht hebben.

Geef een reactie