Wereld Aids Dag 2010
Image by mohamed Hassan from Pixabay

Vandaag is het Wereld Aids Dag.  Het  is nu voor het tiende jaar dat ik de dag anders betrokken meemaak dan daarvoor. Als het jezelf (be-)treft,  wordt het toch een andere verhaal.

Documentaire op Wereld Aids Dag

Afgelopen week zag ik op Holland Doc een tweeluik uit 2000 waarin de situatie op dat moment rond de verdeling van medicijnen werd belicht. Het moment dus dat ik begon aan ‘de pillen’. 95% van de mensen met hiv of aids leefde in ontwikkelingslanden, 5% in het rijke Westen. 95% van de medicatie was beschikbaar voor de 5% patiënten in het Westen en maar 5% voor die grote groep in de armere landen.

Hoe dankbaar kun je zijn dat je hier bent geboren op zo’n moment? En hoe oneerlijk is het verdeeld? Eén van de geïnterviewden vertelde heel droog dat een mensenleven dáár economisch niets waard was. Laten sterven was rendabeler dan medicatie geven. In Zuid-Afrika lag het wat anders, daar was werkgelegenheid.

Moreel gezien verwerpelijk, maar denk maar eens hoe we nu met onze ouderen omgaan. Hetzelfde economische principe. Geen economische bijdrage meer, dus de zorg mag ook niet te veel kosten.

Parlementaire werkgroep

Er is een groepje parlementariërs in Nederland dat zich inzet voor hiv en aids, onder andere bestaande uit Kathleen Ferrier van het CDA en Ewout Irrgang van de SP. Zij zullen zich wel kunnen vinden in de actie van het Aids Fonds tegen de bezuiniging op deze specifieke vorm van ontwikkelingssamenwerking.

De actie Aidshulp moet blijven is letterlijk een schreeuw om leven. Het kabinet wil de subsidie stoppen, dit gaat ten koste van mensenlevens! Je kan bij wijze van protest een condoleancekaart aan het kabinet sturen. Ik ga het nu doen.

This Post Has One Comment

  1. Beste Ron, helaas gaat Nederland er niet op vooruit als we anderen die het toch veel slechter hebben niet meer helpen. En Nederland heeft vanuit de geschiedenis al zo’n hoge boterberg op z’n hoofd!!!!
    Net als jij ben ik uiteraard wel dankbaar dat ik in Nederland geboren ben. Zoals nu met die kou: je zal nu toch maar geen verwarming of beschutting hebben…..
    Ik zal je blog delen op mijn netwerken.

Geef een reactie