Voedselhulp aan LHBTI’s die met hiv leven in Cambodja? In corona-tijden geen overbodige luxe. Veel mensen verloren werk en inkomen door de strenge lockdown..
Prikken in Cambodja
Eerder schreef ik al over het vaccinatiebeleid in Cambodja, zie ‘Prikken in een dictatuur’. Inmiddels heeft de dictator bevolen dat de inwoners van 60 jaar en ouder on Phnom Penh snel gevaccineerd moeten worden, zo meldde de Phnom Post (heel betrouwbaar medium als het om overheidsboodschappen gaat).
Voedselhulp: nood breekt wet
Normaalgesproken verlenen we noodhulp en is voedsel onderdeel van een breder pakket aan hulp. Maar de recente corona-uitbraak in Cambodja – en de lockdown die de overheid afkondigde – legt bloot dat een deel van onze doelgroep het niet redt zonder voedselhulp.
De aanleiding was een videogesprek met Seyha. Zijn inkomen voorzag een gezin van vier in levensonderhoud. De rijst was bijna op, ik kreeg een foto van een middagmaal, voor zover het de naam mocht hebben. En tot mijn grote schrik zag ik dat zijn voortanden waren uitgevallen.

Gelaten onderging hij zijn lot, maar ik zag hem na met vallen en opstaan gegroeid te zijn in zijn laatste baantje weer baanloos thuis zitten. En zonder inkomen.
Ik legde het voor aan onze coördinator en die zei dat hij meer vergelijkbare zaken was tegengekomen, maar deze niet indiende omdat hij het beetje geld dat we nog hadden voor de ‘echte’ noodgevallen reserveerde.
Daar sta je dan met je spreekwoordelijke bek vol tanden. Dus overleg met de vrijwilligers van Stichting Untenu gehad en tot de conclusie gekomen dat we toch maar weer een actie moesten ondernemen om geld in te zamelen.
GoFundMe voor voedselhulp
En zo togen we weer naar GoFundMe om een crowdfundactie op te zetten. Maar ik moet bekennen dat ik het echt verschrikkelijk gênant vind om bij bekenden om geld te bedelen. Dus verder dan een blogje en wat spammen op Twitter en Facebook kom ik niet. Wel hebben we een videoboodschap in het Khmer (Bunthorn, onze coördinator in Cambodja) en in het Nederlands (ik zei de gek) om de boodschap te onderstrepen opgenomen om de boodschap te onderstrepen.
Stichting Untenu heeft duidelijk nood aan een penningmeester met meer verstand van marketing en fondsenwerving dan ik. Voel je je geroepen, klik dan hier voor meer informatie over de functie.
Geen sexy doelgroep?
Anders dan het Aids Fonds beschikken wij als mini-organisatie met een strak afgebakende doelgroep over 0 € marketingbudget. En al kónden we ons dure televisieadvertenties veroorloven, dan scoren LHBTI’s en sekswerkers met hiv stukken minder dan hiv-positieve moeders met baby’s. Een pijnlijke constatering. Het leed is er desalniettemin niet minder door voor onze doelgroep.
De hiv-medicijnen zijn beschikbaar, maar de mensen voor wie wij opkomen hebben op zich al een gemarginaliseerde positie in de maatschappij in Cambodja. Enfin, einde klaagzang. Schouders eronder en verder ten strijde. Onze druppel op de gloeiende plaat is nodig.
aidsarmoedeCambodjacoronacovidcovid-19hulpLHBTLHBTIQlockdownrijstvoedselhulp
Reageren?