Vegan de wereld over in Lissabon

Vegan in Lissabon is niet saai. Helaas verdween een leuke zaak maar we ontdekten ook weer veel nieuwe eettentjes. Een overzicht.

Helaas verdwijnen er ook wel eens zaken, zo is Moko ermee gestopt (zie meer tips hieronder). Zij maakten perfecte Portugese pastelleria, maar dan plantaardig. En ze combineerden dat met Taiwanese gerechten. Zonde, maar er viel nog veel nieuws te ontdekken.

🌏 Boa Bao – Asian Fusion

Normaalgesproken is bijtijds reserveren aangeraden bij Boa Bao. Zowel in Lissabon als in Porto is dit Asian fusionrestaurant erg populair en zie je de wachtenden op straat staan of op de omliggende terrasjes zitten. Maar we hadden mazzel: het was een rustige dag. Vermoeid van de reis ging ik op veilig: samosas (foto hierboven), gestoomde vegan dumplings (zie hier) en wat gebakken rijst. De kwaliteit is nog steeds hetzelfde en er hangt een prettige sfeer.

🇮🇹 Al Sanpietrino Trattoria

De bodem hebben we er nog net niet uitgeschraapt.

Dit was een ‘moetje’ volgens enkele gidsen. Een klein maar bijzonder tentje, sinds de chef vegan is geworden is de keuken dat ook. Al Sanpietrino ligt bovenaan één van Lissabon’s heuvels, GoogleMaps heeft het er maar moeilijk mee, dus even zoeken. Drie tafels waren bezet met evenzoveel nichtenstellen, toevallig.

Het eten, daar waren we wisselend enthousiast over. De chef heeft de recepten van zijn moeder geveganiseerd. De lasagna bolognese was best aardig (wij zijn geen echte Italiaanse lasagna gewend denk ik), de spaghetti carbonara smaakte ronduit vreemd, maar dan het toetje: de tiramisu was de beste die ik ooit heb geproefd (inclusief de niet vegan). Gaan we terug de heuvel op? Ik denk het niet.

🇵🇹 Orteà: vegan collective

Orteià was de volgende van het lijstje ‘niet te missen’. Nieuwsgierig geworden door een plantaardige versie van Egg Benedict gingen we bij Power Plant naar binnen. In tegenstelling tot wat de naam en de webiste suggereert, is niet alles op het menu plantaardig. Erger: weinig en van het vegan aanbod was de helft niet leverbaar (inclusief dat waar ik voor kwam). We doen het niet snel, maar we zijn opgestapt.

Kennelijk is de plantaardige Egg Benedict in Lissabon een hit, want ook Orteà had een versie – Tofu Benedict op het menu, en hier werd wel geleverd. Een beetje tempeh-kruimels, een heerlijke hollandaisesaus. Niks mis mee. Ook de Club Sandwich was lekker. De buik was rond, dus de verleiding van de vitrine vol vegan taarten hebben we weerstaan.

🇵🇹 Pequeno Café e Bistrô

Geloof het of niet, maar ook Pequeno had een Egg Benedict (al vind ik het niet meer terug op het menu. We kwamen voor een koffie en een thee, maar dit kleine vegan kaasbolletje kon ik niet weerstaan. Er staan meer plantaardige op het menu, klein en aangenaam zaakje.

🇮🇹 Valdo Gatti

“Close the door!” hoorden we nogal dwingend en we wisten meteen dat het Hollanders waren, zo verfijnd… Er was nog één tafel vrij, nu ik de website opzoek, zie ik pas dat Valdo Gatti met biologische ingrediënten werkt. Er is ook vleesch & visch te verkrijgen, maar óók plantaardige kaas. Mijn pizza as rijkgevulde en de vegan mozzarella was lekker.

🇮🇩 Bali do Cais

Indonesisch in Lissabon aten we niet eerder. Opvallend: terwijl men adverteert met vegan friendly had men bij Bali do Cais geen gerechten met tempeh op de kaart . En dat terwijl de restaurants gespecialiseerd in plantaardige gerechten wel tempeh op de kaart hadden. De omgekeerde wereld. Maar goed, de nasi goreng was best te doen en de aubergine zelfs lekker.

🇵🇹 Vegan Nata

Vegan Nata is de plantaardige versie van Portugal’s nationale minitaartje pastel de nata. Inmiddels een keten, ze zijn erg lekker en de adressen vind je hier. Wij hadden het geluk een vestiging in de straat te hebben.

🇵🇹 Jardim das Cerejas: vegan buffet

Soms hoor je wat van een Lissabonner, en hier een tip waar de omnivoor niet enthousiast over was, maar de herbivoor wél. de Kersentuin, ofwel Jardim das Cerejas De laatste ben ik dus, en als alles plantaardig is ben ik al een beetje blij. ik vond de lasagne erg lekker, het is een buffet dus je kiest wat je opschept. Niet duur en best lekker.

🇵🇹 🌏 Café Janis

Een paar jaar geleden was het te druk in Café Janis, en nu was er plek genoeg, dus we namen een krukje, en ieder een sandwich. Eentje gevuld met Aziatisch gekruide (wat dat ook mag zijn) paddestoelen. De paddestoelen hadden nog een lekkere bite en de smaak was lekker. Azië is groot, ik heb geen idee uit welk land de kruideninspiratie kwam.

Geef een reactie