Er is veel gedoe geweest de afgelopen dagen rond Essent en ik vermoed dat het einde niet in zicht is. Voor vandaag is een persconferentie van Gedeputeerde Staten aangekondigd waarin waarschijnlijk de verkoop van Essent bekend wordt gemaakt.
Maar ook in politiek opzicht is de rust nog lang niet weergekeerd. Ik heb de media een beetje gevolgd vanuit Spanje. Zo las ik het interview met Nico Heijmans over het democratisch proces en de rol van Maij-Weggen.
‘ Maij-Weggen is een partijdige voorzitter’
SP-voorman Heijmans blikt terug op debat over Essent- ommezwaaidoor Ron Lodewijks DEN BOSCH – „ De avond voor het Essentdebat van 15 mei kreeg ik via via al te horen: Nico, jij komt morgen niet als eerste aan het woord.” Voor SP-voorman Nico Heijmans van de Brabantse SP-Statenfractie was dit het ultieme bewijs dat Hanja Maij-Weggen een partijdige voorzitter van Provinciale Staten is. „Wie een standpunt verkondigt dat in haar politieke kraam te pas komt, krijgt alle ruimte. Partijen met een andere mening, worden vaak afgeknepen. Vooral de Partij voor de Dieren is door Maij in debatten vaak weggezet. Het maakt bij haar duidelijk verschil of je van de coalitie of van de oppositie bent. In dit geval stelde Maij zich in dienst van de verkoop van Essent. Zo hoort een Statenvoorzitter niet te opereren.”
Niet de SP als initiatiefnemer van de extra vergadering over Essent kreeg als eerste het woord, maar het CDA. Heijmans eiste alsnog het woord op, maar werd daarin slechts gesteund door twee eenmansfracties. „De trouwheid aan het gezag van de commissaris is nog steeds groot in de Brabantse Staten. In de wandelgangen geeft iedereen je gelijk in kritiek op het voorzitterschap van Maij. Maar als je daar dan publiekelijk iets van zegt – ik heb dat de afgelopen jaren meerdere malen gedaan – sta je alleen. Ik ben nu 14 jaar Statenlid en 24 jaar raadslid ( eerst Rosmalen, later Den Bosch) en heb nog niet eerder een partijdige voorzitter meegemaakt”, geeft Heijmans lucht aan de kater die hij heeft overgehouden aan de ommezwaai die de Staten tien dagen geleden van tegen naar vóór verkoop van Essent maakten.
De SP-voorman: „Ook al was de uitkomst niet anders geweest, ik had de toon van het debat kunnen zetten door het provinciebestuur vast te pinnen op de Statenuitspraak van 24 april tegen verkoop. Daarvoor was deze extra-vergadering ook uitgeschreven. In plaats daarvan ging het alleen nog maar over terugdraaiing van dat standpunt.”
Heijmans is ook zijn vertrouwen kwijt in het CDA, de partij die volgens hem een democratisch genomen besluit tegen verkoop om zeep heeft geholpen, ‘terwijl daarvoor geen enkel nieuw feit op tafel lag’. Twee dagen voor het debat had hij op uitnodiging van de Brabantse CDA- top nog een exclusief gesprek met minister Maria van der Hoeven (Economische zaken).
Heijmans: „Ik kreeg daar nogmaals te horen wat iedereen al lang wist: dat de wet die energiemaatschappijen verplicht hun netwerk af te splitsen, niet wordt teruggedraaid. Althans op dit moment. Op termijn zie ik dat alsnog gebeuren. Als Maria ergens commissaris van de koningin is geworden en geen gezichtsverlies meer kan leiden. Nee, ik denk niet dat zij Maij in oktober in Brabant zal opvolgen. Ik kan dat rustig zeggen, want ik zit niet in de vertrouwenscommissie die volstrekt in het geheim de kandidaten aan het beoordelen is.”
De SP schikte zich ook volop in de geheimzinnigheid rond de verkoop van Essent. Dook op in de ene besloten vergadering na de andere, bestudeerde menig geheim document. En bleef uiteindelijk als actievoerende partij tegen de verkoop met lege handen achter. Heijmans: „Toch heb ik daar ook achteraf geen spijt van. Door aan die – vaak overbodige – geheimhouding mee te doen kregen wij de informatie die het ons mogelijk maakte het politieke debat over Essent voluit te kunnen voeren. Anders zet je jezelf al bij voorbaat buitenspel en sta je alleen vanaf de zijlijn nog wat te roepen. Die tijd is voorbij. De SP is veranderd en investeert in goede verhoudingen met andere partijen. Wij zijn ook bereid om Brabant mee te besturen, alleen niet tot elke prijs.”
Heijmans doelt hierbij op het minderheidstandpunt tegen de verkoop van Essent dat hij in 2007 opeiste tijdens de mislukte coalitiebesprekingen met CDA en VVD. „Het was toen juist VVD-voorman Onno Hoes die dat onder geen beding accepteerde, terwijl formateurWim van der Donk nog had gezegd: je vraagt van het CDA toch ook niet om een verbod tegen de zondagse kerkgang te steunen. Misschien dachten ze bij het CDA toen nog de verkoop van Essent te kunnen regelen via een meerderheid met de VVD. Dat viel later behoorlijk tegen, omdat ook de VVD zich achter de oren ging krabben over uitverkoop van de nutsvoorzieningen. Alle waardering daarvoor”, oordeelt hij.
Hij vertolkt de mening van veel Statenleden. Het is goed dat het een keer hardop wordt gezegd. Maij zelf reageert laconiek:
Maij-Weggen schuift kritiek als voorzitter opzij
DEN BOSCH – Commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen schuift de kritiek van SP-voorman Nico Heijmans op haar optreden als voorzitter van Provinciale Staten tijdens het Essentdebat van 15 mei opzij.
Volgens Maij bepalen de Staten hun eigen vergaderorde en is met instemming van de meerderheid, ‘inclusief een deel van de opposi-tie’, besloten om het CDA als eerste het woord te geven tijdens de extra- statenvergadering over Essent die door de SP was belegd.
Dat verklaart de woordvoerder van Maij in reactie op een artikel in het Brabant Dagblad van gisteren. Daarin hekelde Heijmans het volgens hem partijdig voorzitterschap van Maij die tijdens de vergadering haar onwelgevallige partijen achterstelt in behandeling ten opzichte van fracties die het provinciebestuur steunen. De commissaris gaat niet op deze fundamentele kritiek in.
Ook de PvdA is nog niet klaar met de naweeën van het Essent-debat. Fractievoorzitter John Arkes overweegt zijn functie neer te leggen. Bij de VVD is misschien nog vuurwerk te verwachten als GS zich moet verantwoorden over de verkoop. Ze zal er niet meer dwars voor gaan liggen, hoe verkeerd Provinciale Staten ook voorgelicht zijn door GS.
Annemarie MoonsBrusselButtingha-WichersBZWDeltaenergieEssenEssentEUEuropafusie-econoomHamburgHans SchenkMichiel BoersmaNico SchoutenNuonOmroep BrabantOnno HoesOverijsselPaul RüppPaulus Jansenprivatiseringprof. SchenkPvdARWEVattenfall
Reageren?