In tegenstelling tot de landgeiten op onderstaande foto – die worden ingezet bij natuurbeheer – worden steeds meer schapen en geiten op een intensieve wijze gehouden. In de praktijk betekent dat steeds meer geiten of schapen op een kluitje in de stal. Dat leidde vorig jaar tot een flinke uitbraak van Q-koorts. En daar komt een onderzoek naar.
Grote studie naar Q- koorts
Vooralsnog heb ik het bericht alleen in de krant gelezen:
Onderzoek naar meer informatie over de ziekte start in Brabant.
Een groot landelijk onderzoek moet uitwijzen in hoeverre Q-koorts de komende jaren om zich heen grijpt. De studie start in Brabant en richt zich op geiten en schapen, veehouders, hun gezin en bekenden. Vorig jaar werden in Noordoost-Brabant honderden mensen getroffen door Q-koorts. De ziekte wordt door een bacterie op mensen overgedragen van geiten en schapen.
Tweehonderd geiten- en schapenhouders in een straal van 45 kilometer rond Uden zijn deze maand benaderd om mee te werken door bloed van zichzelf, hun gezin en hun dieren af te geven. Daarmee willen de onderzoekers kijken of op de betreffende bedrijven de Q-koortsbacterie aanwezig is en of mensen die intensief met de dieren omgaan grotere kans op besmetting lopen. In de rest van het land begint de studie in het najaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Gezondheidsdienst voor Dieren. LTO Nederland werkt graag mee. Jan van Lokven uit Vinkel, voorzitter van de geitenhouders: „ Ook wij willen voorkomen dat er weer veel mensen ziek worden.”
Noch op de pagina’s van LTO Nederland. het RIVM of de Gezondheidsdienst voor Dieren was een aankondiging te vinden. Meer lezen kun je in het Brabants Dagblad van vandaag.
Nu dat andere onderzoek nog. Dat laat wat langer op zich wachten – dan laat ik mijn slechte geweten even spreken – omdat de economische belangen een stuk groter zijn bij de varkens- en kippenhouderij dan bij de schapen- en geitenhouderij.