Uit de hoogte

Gepubliceerd op 5 reacties 3 minuten leestijd 94 x bekeken

Phnom Peng sunsetDSCF0530

Vandaag naar een gedeelte van een conferentie geweest over de voortgang van de herstelwerkzaamheden aan het spoor en later speciaal voor jullie nog eens de Phnom Penh Tower opgegaan voor wat foto’s.

Dat gedeelte van de conferentie ging over de gedwongen verplaatsingen van gezinnen als gevolg van uitbreidingen dan wel reactiveren van het spoornetwerk (dat is al een heel groot woord voor wat het nu voorstelt). De Asian Development Bank (ADB) organiseerde het en nodigde VN-organisaties en NGO’s  uit voor nader overleg.

Phnom Peng sunsetDSCF0530

Rondom die door de overheid gedwongen verhuizingen zijn allerlei door de ADB projecten opgezet om dat nog enigszins in goede banen te leiden. Als je dit alleen aan de overheid overlaat dan worden de huizen gesloopt en krijgen de verjaagden in het gunstigste geval een stuk grond ver weg van de stad toegewezen.

Voor het eerst hield ik een beter gevoel over aan een overleg, danwel project. Ik ben best cynisch geworden, en deels heeft dat met een enorm cultuurverschil te maken, gekoppeld aan een overheid die niet bepaald betrouwbaar is. Maar nu had ik het gevoel – tussen de regels door zei de baas van de ADB genoeg zinnigs voor de goede verstaander – dat door de druk van NGO’s en het overleg plus het geld van de ADB en ook nog door onderzoeken door buitenlandse studenten, dat de overheid wat coöperatiever is dan dat ze anders zou zijn.

Phnom Penh
Het spookhuis aan het eind van ‘mijn’ straat waar ik het eerder over had. Het ranke gebouwtje links wordt wel afgebouwd.

De reden dat ik mee mocht vandaag heeft ook te maken met het mij willen plezieren danwel paaien door de directeur. Ik snap er allemaal weinig van. In ieder geval moest ik me wel voorstellen als was ik een projectadviseur, een vrijwilliger afvaardigen zou een blamage zijn. Mijn pak paste dan ook goed in de schone schijn die ik moest ophouden. Want ik mocht mijn naam en  ‘functie’ noemen, maar verder werd ik geacht mijn mond te houden. Desondanks was het een leerzame bijeenkomst.

Morgen is de conferentie waar premier Hun Sen een toespraak houdt. Dan is een stropdas vereist, maar niet een roze. Dat valt te veel op. Kledingvoorschriften… Daar mag ik dan naartoe omdat een oud-volksvertegenwoordiger leuk staat op de lijst. En om ervan te leren (ik weet niet wat voor de directeur zwaarder weegt).

Phnom Penh

Naar verluid zijn de tolken morgen bewust slecht, dan kan achteraf de schuld van een verkeerde uitspraak van de premier bij de vertalers worden gelegd. Ik hoef die man gelukkig geen hand te geven, naar hem luisteren schijnt al een opgave op zich te zijn.

Binnenkort nog een verhaal over de avonturen als vegetariër in barbecueland. Toevallig heeft onze straat er deze week nóg een vegarestaurant bijgekregen (er zijn er niet zo veel in Phnom Penh, dus ik bof). Maar daarover later meer. Want morgen staat de motodop al om kwart over zeven klaar om mij naar het Continental Hotel te sjezen door de ochtendspits.

Hieronder de oogst van vandaag aan foto’s. Ik had uitgezocht hoe laat de zon onderging, zodat ik én zonnige, én nachtelijke foto’s (om 18.30 uur of zo) kon maken. Helaas lukte het zonder statief niet om echt scherpe nachtfoto’s te maken.

Phnom PenhPhnom PenhPhnom PenhPhnom PenhPhnom PenhPhnom Penh
Phnom Penh sunsetPhnom Penh sunsetPhnom PenhNational MonumentPhnom PenhFebruary 19, 2013 - Phnom Penh, Cambodia.
Phnom PenhPhnom PenhPhnom Penh

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Commentaires
 • Ron van Zeeland
  19 februari 2013

  WordPress of de internetverbinding deed weer moeilijk vanavond plaatselijke tijd. Excuses dus voor de dubbele e-mail. Ik durf vanavond geen correcties meer door te voeren, want dan ga ik onbedoeld spammen.

 • Helma
  19 februari 2013

  Ha Ron,
  Wat een indrukwekkende stad. Hoe hoog is het niet afgebouwde gebouw eigenlijk? Lijkt me een enorme hoogte ( voor mijn begrippen dan ;-)).
  Morgen een ‘ pokerface’ boven je stropdas ?
  Groet Helma

  • Ron van Zeeland
   19 februari 2013

   Hoi Helma,

   Bevalt het als pensionado?

   Het niet afgebouwde gebouw is nu 30 verdiepingen, grofweg x 4 meter schat ik het op 120 meter nu (ongeveer de hoogte van de hoogste gebouwen in Rotterdam).

   Qua hoogbouw is Phnom Penh een dwerg vergeleken bij Bangkok en andere reuzen. Het heeft ook ‘slechts’ anderhalf miljoen inwoners. Maar mensen die hier 2 jaar niet geweest zijn schrikken van de gebouwen die de grond uit worden gestampt. Gelukkig zijn hier nu enkele straten – en dat is voor Cambodjaanse begrippen een revolutie – als beschermd stadsgezicht aangewezen.

   Groetjes,
   Ron

 • Paul van Zeeland
  20 februari 2013

  Ha broertje,

  Hoe gaat ie daar? Potverjanhennepkwekerij. …. Wat een Indrukwekkende foto’s zeg!

  Hoe gaat daar met de huizenmarkt?

  Skype van het weekend ff oké?

  Kus van ons allen!

  Paulus

 • Jan van Velthoven
  21 februari 2013

  Was gisteren in Bangkok, o.a. in de bibliotheek met antieke boeken van prins Damrongrajanubhab. In een (handingekleurde) antieke atlas zag ik dat het hele gebied ten oosten van Thailand werd aangeduid als Frans Indochina. Niks geen Kampuchea/Cambodja en Vietnam dus. Niet de naam zelf, maar wel de eenheid van naam van het gebied van beide landen zal meneer Hun Sen aanspreken. In deze bibliotheek zag ik overigens ook een aantal kiekjes van koninklijke relaties van de prins. Met o.a., jawel hoor, Emma, Wilhelmina, Hendrik, Juliana. Is te vinden aan de Thanon Lan Luang.