Voor de taalliefhebbers. De toespraak van SP-lijsttrekker Dennis de Jong heb ik nu ook uitgeschreven toegestuurd gekregen (ook het Russische gedeelte). Onder ‘lees meer’.

Beste mensen,

Lgbt’s zijn net mensen. Je hebt dikke, dunne, lange, korte, oude, jonge, mag ik zeggen homo’s, want lgbt’s bekt niet zo lekker. Belangrijker nog, je hebt homo’s die de hele dag bezig zijn met de nieuwste snufjes voor hun interieur en hopen daarmee gelukkig te worden. En je hebt homo’s die zich maatschappelijk actief opstellen. Die betrokken zijn met anderen in Nederland en daarbuiten die bescherming nodig hebben. Persoonlijk heb ik meer met die laatste categorie: de tijd van de yuppen en het egoïsme is nu toch echt voorbij. Als we deze wereld weer menselijker willen maken, moeten we uit de kast komen, niet alleen als homo’s, maar ook als mensen die wars zijn van onze door en door vercommercialiseerde samenleving. Als mensen die weten dat door zelf tijd, energie en geld te geven aan anderen, uiteindelijk iedereen gelukkiger wordt. Én als mensen die er pal voor staan dat homorechten óók mensenrechten zijn.

Alle mensen die hier vanavond zijn, hebben inderdaad tijd en energie en soms ook geld gestoken in betrokkenheid bij anderen. Ik wil jullie daar ontzettend voor bedanken! Dankzij jullie inzet nu en in de toekomst kunnen we het verschil maken, en kunnen we in het bijzonder de homo’s in Oost-Europa een hart onder de riem steken.

In het bijzonder wil ik Bart Uitdenbogaard van onze SP-afdeling in Amsterdam bedanken. Toen ik Bart voor het eerst belde over het idee om deze avond te organiseren, bleek dat hij al enorm veel aan zijn hoofd had, zowel privé als zakelijk. Toch ging hij ervoor en in de afgelopen weken heeft hij ontzettend veel werk verzet om deze avond mogelijk te maken. Bedankt, Bart.

En ook veel dank aan het COC en Amnesty International. Jullie zetten je al jaren in voor de homo’s in Oost-Europa en elders in de wereld. Jullie werk is ontzettend belangrijk, want jullie zorgen ervoor dat homo’s die te maken hebben met discriminatie en soms ook regelrechte vervolging, weten dat er in Nederland mensen zijn die solidair met hen zijn. Jullie steunen de opzet van bewegingen in die landen. En de enige manier om een mentaliteitsverandering tot stand te brengen, is van onderop. Wetten en regels zijn belangrijk maar nog niet voldoende om discriminatie echt tegen te gaan: wat in de hoofden van mensen zit, krijg je niet snel veranderd door wetten alleen. Contact van mens tot mens, daar gaat het uiteindelijk om.

Laten we niet vergeten dat het nog maar minder dan tien jaar geleden is, sinds het Verenigd Koninkrijk de discriminerende wetgeving tegen homoseksuele handelingen afschafte. Ik herinner me nog goed dat je in andere West-Europese landen nooit zeker wist of je als homostel in hotels in één kamer terecht kon. Dat is nu anders. In die zin is de homo-emancipatie in West-Europa nog snel gegaan. Maar dat kwam wel door een emancipatiebeweging van onderop. Daardoor werd het onderwerp in de media steeds meer bespreekbaar en konden staten uiteindelijk niet anders dan ook de gelijke rechten in de wet vastleggen.

Daarom ben ik ook hoopvol over de situatie in Oost-Europa. Er zijn nu homobewegingen en tegen de verdrukking in, worden ze steeds sterker. Zij moeten wat mij betreft, bepalen welke acties het meest effectief zullen zijn. Ik heb gezien dat niet alle homo’s in Rusland blij waren met de gay pride in Moskou. Volgens sommigen werkt zo’n demonstratie averechts. Ik ben daar zelf niet echt uit: dat argument werd in Nederland ook lange tijd gebruikt en het komt ook nu weer op. Doe maar gewoon, dan val je niet op en dan word je ook niet gediscrimineerd. Of, zoals ik in mijn eigen omgeving nog hoorde in de jaren ’70: ga nou toch maar gewoon trouwen – en dan bedoelden ze geen homohuwelijk – en dan komt het wel weer goed met je. Zo verander je geen samenleving. Een gay pride kan een middel zijn om mensen te laten zien dat homoseksualiteit geen afwijking is en dat lgbt’s inderdaad gewoon mensen zijn die respect verdienen, net als iedereen.

Maar hoe je ook over de effectiviteit van een gay pride denkt, het is schandalig als de Moskouse autoriteiten eerst de hele demonstratie verbieden en er dan nog op loshakken ook als er toch mensen de straat op gaan. Dit is onaanvaardbaar. Vanavond laten we een krachtig geluid horen: wij accepteren dit niet.

Tegen de Russische ambassadeur in dit land wil ik dan ook zeggen:

Россия, большая и важная страна. Это означает, что Россия должна быть хорошим примером.
Геи не должны в нашем понимании быть притеснены в свободах и мнениях.
Мы протестуем против Московских властей, и призываем высшие эшелоны власти ,положить конец дискриминациям сексуалных меньшинств.

En  voor diegenen die geen Russisch verstaan: Rusland is een groot en belangrijk land. Dat betekent dat Rusland het goede voorbeeld kan en moet geven. Daarbij hoort niet het oppakken van homo’s die gewoon gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting. Wij protesteren dan ook tegen het gedrag van de autoriteiten in Moskou en roepen u op er bij de regering van Rusland op aan te dringen zo spoedig mogelijk een einde te maken aan deze discriminatie van homo’s.

Vanavond, vlak voor de International Day against Homophobia richten we ons eerst en vooral op de gay pride in Riga. Ik had graag de uitnodiging van Amnesty International aangenomen om daarbij aanwezig te zijn. De campagne voor de Europese verkiezingen liet dat niet toe. Toch wilden we vanuit de SP laten zien dat we solidair zijn met de mensen die vandaag in Riga de straat zijn opgegaan. Vandaar deze bijeenkomst.

Naast de live verbinding met Riga staat er ook een debat op het programma. Niet een van de vele Europadebatjes waar sommige mensen nu al horendol van zijn geworden. Wel een gericht debat over hoe de stedenband die Amsterdam onderhoudt met Riga concreet kan worden ingezet om de positie van homo’s in Letland te verbeteren. Ik hoop op praktische afspraken.

Contacten van mens tot mens, daar gaat het om. Er wonen 720.000 mensen in Riga en zo’n 750.000 in Amsterdam. Ervan uitgaande dat er in Riga statistisch gezien zo’n 100.000 homo’s moeten wonen, dan hoeven niet eens alle Amsterdammers iemand in Riga te adopteren om uiteindelijk ook in de hoofdstad van Letland de tolerantie te brengen waar lgtb’s recht op hebben. Dat moet toch kunnen lukken?

Nogmaals dank voor jullie komst. Ik hoop op een productieve avond: solidariteit is nodig en met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat Europa een continent is waar lgtb’s worden gezien als te respecteren mensen met mensenrechten!

This Post Has One Comment

  1. Wat een prachtige taal is dat Russisch toch, nietwaar? Vsego dobrogo (het beste) en do vstrechi (tot ziens!)

    Met groet, Ruud

    Fijne dagen in Valencia gehad trouwens?

Geef een reactie