Stof, stank & herrie rond Chijnsgoed in Sterksel

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 55 x bekeken


Schijn bedriegt. Als je deze mooie plaatjes ziet zou je niet zeggen dat er een regelrecht drama schuilgaat. Een bestuurlijke on-kent-ons-mentaliteit heeft er mede voor gezorgd dat midden in een landelijke omgeving een industriegebied is ontstaan. Met goedkeuring van de provincie.

Chijnsgoed (spreek uit: Sijnsgoed), is dat niet van die megastallen? Dat was mijn eerste gedachte toen Ramon, onze nieuwe fractiemedewerker Ruimte & Milieu, en ik vanochtend in het buitengebied van Sterksel arriveerden. En inderdaad, pal tegenover het overlastgevende bedrijf is een Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) gepland.

Op de foto boven zie je een deel van het terrein van Reiling Sterksel – een verzameling bedrijven die samen één provinciale milieuvergunning hebben gekregen voor een waaier aan activiteiten. Tot de vijfde categorie, zware industrie dus. Er worden open en bloot afgravingen van zinkassen opgeslagen, gecomposteerd in de open lucht, asbest wordt er verwerkt en ga zo maar door.


aangetaste bomen door de letterzetter (soort tor) – volgens omwonenden door bedrijfsactiviteiten in het gebied aanwezig

Er is ooit een foute beslissing genomenwaar niemand op terug kon of durfde te komen. De huidige vergunning wordt volgens omwonenden niet nageleefd en een nieuwe is in aanvraag. Het bedrijf wil 7 dagen per week 24 uur per dag gaan draaien. Er moet ook een mestvergistingsinstallatie komen (waarschijnlijk om de mest van het LOG te verwerken).

Het terrein is nu al te klein voor alle opslag en dus gaat men nu de grond in. Het feit dat na een brand op het bedrijf Campina kwam informeren bij een boer een heel stuk verderop of hij nog wel melk kon leveren i.v.m. dioxinegevaar, zegt al wat. Bij de Raad van State waren inwoners van Sterksel (hemelsbreed twee weilanden verderop) niet ontvankelijk.


Sterksel

Sinds een tijdje wordt er beter gehandhaafd, maar hier wreekt zich het feit dat maar liefst vier bestuurslagen (gemeente Heeze-Leende, S.R.E., provincie en Waterschap de Dommel) zich ermee bemoeien. Ook het RIVM is betrokken.  Jammer dat controle’s vaak aangekondigd zijn, waardoor – weer volgens omwonenden – het bedrijf meestal keurig voldoet aan de eisen.

Maar ondertussen klagen de bewoners over gezondheidsklachten, vallen de gaten in de tuinplanten en ligt het volgende gevaar op de loer: de megastallen.


de Sterkselsche Aa, vervuild met zinkslakken

Voor ons weer werk aan de winkel. Je wordt een beetje moe (understatement) van die terugkerende verhalen uit die kleine kernen over mensen die elkaar op allerlei plekken tegenkomen (banken, belangenorganisaties, politieke partijen) en zo van alles regelen waar maar een klein clubje mensen profijt van heeft, maar veel meer mensen overlast van ondervinden.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.