Solidariteit met Riga & Moskou

Vandaag is in Moskou (laatste nieuws net bij Capuchino gehoord) de homobetoging in elkaar geslagen. In Riga mag ondanks de tegenwerking van de politiek de Baltische Gay Pride doorgaan.

Maar ook daar wordt ellende verwacht. Daarom organiseert de SP i.s.m. COC en Amnesty vanavond een solidariteitsbijeenkomst in Felix Meritis in Amsterdam.

’s Middags is er nog een roze netwerkbijeenkomst van SP-ers. En vanavond dus de solidariteitsbijeenkomst:

Deelnemers van Amnesty International aan de Baltic Pride zullen via een live-verbinding verslag uit brengen over de stand van zaken in de Letse hoofdstad. Zo houden we de vinger aan de pols!

De avond wordt geopend met een toespraak van Dennis de Jong, de lijsttrekker van de SP voor de Europese verkiezingen.

‘De SP heeft solidariteit met en steun aan hen die in eigen land onderdrukt worden hoog in het vaandel en met dit initiatief willen we daar een invulling aan geven’, zegt De Jong.

Namens COC Nederland zal Joyce Hamilton spreken over de situatie van holebi’s en transgenders in Oost-Europa.

In voorgaande jaren ging de Pride in Riga gepaard met gewelddadige incidenten. Daaruit blijkt dat het met de mensenrechten van holebi’s en transgenders in de voormalige Oostbloklanden nog steeds slecht gesteld is.

Verder zal op de avond ook Dolly Bellefleur aanwezig zijn om op haar geheel eigen wijze dit onderwerp te belichten. Ze heeft daarvoor een speciaal lied geschreven dat ze ten gehore zal brengen.

Daarna vindt er een debat plaats tussen politici van verschillende partijen uit Amsterdam om te komen tot een gezamenlijke slotverklaring.

Mijn rol in het geel is het leiden van het debat tussen de Amsterdamse politici. Verder heb ik nog wat gesleuteld aan de slotverklaring. Latenw e hopen dat het in Riga niet uit de hand loopt vandaag.

This Post Has 2 Comments

  1. Walgelijk.

    Heeft Amnesty hier ook een handtekeningenactie voor ?

  2. Hoi Monique,

    Ik zie op de webstek van Amnesty onder ‘lopende acties’ niets hierover.

    Groetjes,
    Ron

Geef een reactie