SP bestuurt Brabant

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 401 x bekeken

Met de verkiezingen voor Provinciale Staten in aantocht, worden we weer teruggenomen naar 2011: de SP bestuurt Brabant. En hoe dat ging.

SP bestuurt Brabant

Tja, ik was erbij. En samen met Ellen Pauel besloot ik te vertrekken. Dat had meerdere oorzaken. Maar zeker ook bestuurlijke. En dan is het logisch als je aan de vooravond van nieuwe Provinciale Statenverkiezingen staat dat men de balans opmaakt van vier jaar bestuurlijke verantwoordelijkheid. En dat men dan weer bij ons aanklopt is ook logisch.

Hieronder een redelijk afgewogen artikel uit het Brabants Dagblad van vandaag van de hand van Wim Arts. Ik ken hem nog als verslaggever van de Bossche politiek uit mijn tijd als gemeenteraadslid. Natrappen heeft weinig zin, terugkijken wel. En hopelijk leert men van de keuzes die gemaakt zijn, van de manier waarop het gegaan is.

20150304_BD-SP_PS2015

 

Coalities smeden

Dat de SP de coalitie in is gevlogen, zoals ik in het artikel zeg, lag aan het feit dat CDA en VVD (met name de laatste) de PvdA niet meer pruimde en de PVV geen alternatief was. Ik heb nog geopperd om een andere samenstelling te onderzoeken. Ik leg graag even uit welke en waarom, daarvoor was in het artikel niet voldoende ruimte.

Geholpen door informateur Hans Wiegel besloot de SP met twee rechtse partijen het bestuurlijke experiment aan te gaan. Daarbij bewust het risico nemend dat je als kleinste van de drie het onderspit delft. De drang en dwang om zo kort voor de Tweede Kamerverkiezingen te laten zien dat (toen nog) ‘we’ een grote provincie konden besturen was groot. Hiervoor moest er erg veel water bij de wijn. Veel te veel.

Mijn suggestie was om een coalitie van enerzijds SP en PvdA met anderzijds VVD en D66 te onderzoeken. Deze coalitie deed meer  recht aan de verhouding sociaal-liberaal waardoor er geen underdogpositie voor de SP was. Veel gezonder in mijn ogen. Dat de VVD de PvdA niet bliefde bleef een feit, maar welk alternatief was er? De PVV zeker niet.

Het is allemaal anders gelopen. En zoals mijn opa zaliger altijd zei: “Achteraf kèkte een koe in z’n kont”. Maar daarvan kan je wel leren.

2011: Coalitieakkoord, fotoalbum op www.flickr.com/ronvanzeeland.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.