RWE gaat ook nog een poging doen om Essent veilig te stellen, maar pakt het iets subtieler aan. Of het wat uithaalt is de vraag, omdat het bedrijf aangeeft de overeenkomst niet open te willen breken.
Zoals ik het begrijp gaat het proberen om de toezeggingen op milieugebied wat beter uitleggen (‘wij snappen het niet goed’). Brinbaum van de Raad van Bestuur van RWE in het Brabants Dagblad (het hele artikel is hier te lezen):
Birnbaum: ,,Niemand kan toch verlangen dat wij hoe dan ook miljarden gaan investeren in duurzame energie, terwijl er zo veel onduidelijkheden zijn, zoals vergunningen die nog in procedure zijn. Maar we willen best kijken of de afspraken beter controleerbaar zijn te maken om zo de zorgen weg te kunnen nemen.”

Benieuwd of dit voldoende is om de tegenstemmende VVD- en PvdA-Statenleden alsnog over de streep te halen. Maar als dat niet lukt is nog niet alles verloren lees ik tussen de regels:
,,Lukt het in Brabant niet, dan ontstaat een nieuwe situatie. Met minder dan 80 procent van de aandelen hebben wij het over een andere deal, die wij dan opnieuw moeten bezien.”
Met andere woorden, dan gaat RWE bekijken of ook met minder dan de vereiste 80 % van de Essent-aandelen de koop toch kan doorgaan. Het zal toch niet zo zijn dat een democratisch besluit wordt gerespecteerd door de heren van Essent, RWE en de dames en heren van Gedeputeerde Staten?
Lees hier het interview met de RWE-topmijnheer (het zijn allemaal mannen) in het Brabants Dagblad.
Dan nog enkele bemoedigende ingezonden brieven uit het Brabants Dagblad van vandaag en gisteren:
Geen beter pleidooi om Essent niet te verkopen aan RWE, dan het betoog van Rinse de Jong, tweede man bij Essent in het Brabants Dagblad. Zijn antwoorden zijn nietszeggend. De badinerende wijze waarop hij over Provinciale Staten praat, getuigt niet van veel zelfkennis. Ik citeer: „Wij hebben niet het idee dat de politiek in Brabant ten volle beseft wat de consequenties zijn als de overname niet doorgaat..” En: „ Aan dit schaap moet nog even gesjord worden om te voorkomen dat het op een verkeerde manier over de dam gaat..” Ik vrees dat hij zelf de consequenties niet overziet. Ik ben het met hem eens dat een zelfstandig Essent zonder netwerk in een lastige positie kan komen. Maar waarom destijds ‘de straatstenen er niet uit gereden’ om samen met echte deskundigen die vreemde Splitsingswet te voorkomen.
In de 80’er jaren was ik hoofd van de sector Energievoorziening bij de NS. Toen werd de elektriciteitsvoorziening gerund door ingenieurs. Nu zijn het vooral marketeers die geen notie hebben hoe elektriciteit wordt opgewekt en getransporteerd moet worden. En vooral deze groep vormt de spreekbuis van een energiebedrijf! Op de suggestie dat een zelfstandig Essent samen kan werken met andere bedrijven is het antwoord dat dat wel kan. Alleen weet hij niet met wie. Vraag dat dan aan uw adviseurs, zou ik zeggen. Tot slot maakt hij zich volkomen ongeloofwaardig met de opmerking dat het bijzonder is om als verkopende partij over je graf heen te willen regeren. Je kunt toch gewoon je maatschappelijke eisen stellen. Ik ben trots op de Statenleden die tegen stemden. Vanuit een maatschappelijk besef dat een aantal basisvoorzieningen in onze samenleving door de overheid gecontroleerd moet kunnen worden!
Jacques Peeters
En:
Grote hulde voor de 28 leden van Provinciale Staten die de druk getrotseerd hebben en er voor hebben gekozen om Essent niet in de uitverkoop te doen. Ik heb grote zorg vanwege de 26 leden die daar om meerdere redenen anders overdenken. En nóg grotere zorg dat het college van Gedeputeerde Staten, na het democratische proces van vrijdag, toch nog een besluit kan nemen dat door de burgers niet begrepen zal worden.
Als in hele Essent-zaak iets is duidelijk geworden, is het dat het provinciale en gemeentelijke bestuurders geen eigendom en macht mogen hebben over de basisvoorziening electriciteit. Het geld is blijkbaar voor hen van het grootste belang. Helder is aangetoond -zoals dat ook in de financiële crisis tot uiting kwam – dat het aandeelhouderschap niet garant staat voor een evenwichtige benadering van alle belangen, maar dat hebzucht en de daaruit al voortvloeiende discussie over de bestedingen de boventoon gingen voeren.
Het zou van goed nationaal beleid getuigen indien de rijksoverheid alle aandelen van provincie en gemeenten zou overnemen. Die krijgen dan een reële prijs, die – als de rijksoverheid slim is – nadien afgeroomd kan worden omdat de provincies toch al ruim in de middelen zitten. Waarom zou een gebundelde energievoorziening in Nederland buitenlandse ondernemingen niet kunnen weerstaan?
S. van Thiel
Vooruit, nog eentje:
Annemarie MoonsBrusselButtingha-WichersDeltaenergieEssentEUEuropafusie-econoomHans SchenkMichiel BoersmaNuonPaulus Jansenprivatiseringprof. SchenkPvdARWEChapeau voor de Provinciale Staten dat ze vrijdag tegen de verkoop van Essent aan het Duitse RWE gestemd hebben. Nu moeten alleen de Gedeputeerde Staten nog om, anders zitten we straks in Brabant toch nog met de gebakken peren. Jammer dat o.a. gedeputeerde Rüpp van het CDA zich alleen maar blind staart op de zak met geld. Hij is een prima bestuurder, maar moet toch ook weten dat de miljardenopbrengst van de verkoop van Essent zo weer uitgegeven is aan een of ander duur prestigeobject.
Bij grote fusies moet men ook altijd vraagtekens zetten. In de regel, zo leert de geschiedenis, gaan alleen de bestuurders er op vooruit en het nettoresultaat van de samenvoeging is vaak nihil. De nieuwe leiders willen het weer ‘beter’ doen en zullen extra bezuinigingen doorvoeren waardoor de resultaten een jaar later beter lijken.
Die bezuinigingen worden altijd bereikt door mensen te ontslaan.
Onbegrijpelijk is het dan ook dat het eigen personeel voor de verkoop aan RWE gestemd heeft. Essent is nog steeds een prachtig groot ‘ Brabants’ bedrijf dat goed op zijn centjes past. Ook wordt er volop in groene energie geïnvesteerd. Wij hoeven niet afhankelijk te zijn van het buitenland want er zit in Nederland nog genoeg gas in de grond. Laat Essent maar mooi zitten waar hij zit en ieder jaar mooi zijn miljoenen dividend aan de aandeelhouders Den Bosch, Tilburg en de provincie uitkeren.
Daar kunnen ze ieder jaar weer leuke dingen van doen. Deze extraatjes hebben ze in deze barre crisistijd hard nodig.B. Kuilman
Reageren?